Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hanskene kunne kostet to liv

To ansatte ved Haukeland sykehus holdt på å miste livet etter at de brukte latekshansker på jobben. Alvorlige allergi- og astmaplager kan tvinge enda flere til å slutte i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske millionforbruket av latekshansker er blitt et alvorlig helseproblem og truer sikkerheten til både pasienter og ansatte.

Utviklingen skremmer. En storstilt kartlegging er nå i gang blant de ansatte .

- Alvoret har begynt å gå opp for oss. Stadig flere kommer til oss med hudreaksjoner og astmaplager som er symptomer på lateksallergi, sier avdelingsoverlege Tor Aasen ved Haukeland sykehus i Bergen.

Fikk allergisjokk

Han bekrefter overfor Dagbladet at lateksallergi holdt på å koste to Haukeland-ansatte livet.

- De fikk allergisjokk, blodtrykket falt og de trengte akutt behandling for å redde livet, sier Aasen.
Avdelingsoverlegen mener det er på tide at norske syke- huseiere ansvarliggjøres, både som arbeidsgiver og som ansvarlig for helsetjenester for å forebygge skadevirkningene.

Flere ansatte ved Haukeland, blant dem to toppkirurger, utviklet så alvorlige helseplager at de kan bli tvunget til å avslutte karrieren.

Store mørketall

Kartleggingen ved Haukeland omfatter mellom 4000 og 5000 helsearbeidere og er trolig den største som er gjennomført i Norge.

De ansatte har fått utdelt spørreskjemaer hvor de skal svare på om de er i kontakt med lateks og om de har symptomer på lateksallergi. Neste skritt blir å innkalle alle med symptomer for å teste hva slags allergireaksjoner de har.

Man regner med at opptil ti prosent av hanskebrukerne utvikler lateksallergi.

- Problemet har eksplodert de siste åra. Men først i den seinere tida har vi blitt klar over de omfattende skadevirkningene. Kartleggingen er viktig for å kunne iverksette tiltak for å beskytte ansatte og pasienter, understreker Aasen.

Han frykter at mange bagatelliserer plagene og dermed ikke kommer seg til lege.

- Omfanget av astma- og allergiproblemene kan være enda større enn det vi har hatt inntrykk av. Kartleggingen vil forhåpentligvis gi oss svaret, sier Aasen.

Millionutgifter

Ifølge Aasen arbeides det med å redusere bruken av pudrede latekshansker på operasjonsstuene på sykehuset.

Det diskuteres også om man skal gå helt over til lateksfrie hansker.

- Hittil har økonomi vært en styrende faktor. Pudrede latekshansker er billigere i innkjøp.

Det er imidlertid enighet om at vi er nødt til å ta kostnadene for å trygge arbeidsmiljøet, sier Aasen, som ikke utelukker at det kan bety millioner av kroner i merutgifter.

<B>TUSENER SJEKKES:</B> Avdelingsoverlege Tor Aasen ved Haukland sykehus i Bergen bekrefter at to ansatte holdt på å miste livet som følge av lateksallergi. Nå kartlegges de økende astma- og allergiproblemene blant de ansatte.
Avdelingsoverlege Tor Aasen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!