Hanskepudder gir barnløshet

Forskere advarer nå mot bruk av pudrede latekshansker ved gynekologiske undersøkelser. Pudderet kan forårsake sammenvoksninger og betennelsesreaksjoner i bukhulen som igjen kan føre til barnløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende funnene kommer fram i en nylig publisert dyrestudie som er gjennomført ved Södersjukhuset i Stockholm. Utgangspunktet for studien var at forskerne fryktet at pudderet fra hanskene trenger opp gjennom vagina og inn i bukhulen.

Norsk helsevesen bruker i dag over 80 millioner par engangshansker årlig, flesteparten inneholder lateks og pudder.
- Mye tyder på at pudderet kan forårsake arrdannelser og betennelsesreaksjoner som øker faren for sammenvoksninger i bukhulen. Hvis sammenvoksningene rammer egglederne, kan det føre til barnløshet, sier forskeren bak rapporten, Greta Edelstam, dr.med. og gynekolog ved Södersjukhuset.

Skremmende

Hun understreker imidlertid at det nå skal gjøres oppfølgingsstudier for å fastslå om pudderrester etter gynekologiske undersøkelser kan forårsake sammenvoksningene. Flere artikler støtter imidlertid funnene i den svenske dyrestudien. Pasientrapporter peker også i samme retning.

- Dette viser nok en gang at kroppens celler reagerer negativt på pudderet. Jeg er ikke i tvil om at pudderet kan være en av årsakene til barnløshet, sier professor Karl-Erik Giercksky ved Radiumhospitalet.

Gjennom sin forskning har han dokumentert hvordan pudderet har ført til feildiagnoser av kreft, betennelser i pasientens buk og alvorlig arrdannelser på indre organer.
- Den svenske studien er skremmende. Det er urovekkende at myndigheter og sykehusledelsene ikke er mer bevisste farene både pasienter og helsepersonell utsettes for, sier Markus Løveid, salgssjef i Apotekernes Fællesindkjøp.

Gode bevis

- Fordi vi ikke kan utelukke at det er sammenheng mellom pudderet og barnløshet, må føre-var-prinsippet gjelde. Men bruken av pudrede latekshansker er uansett uforsvarlig. Det bør forbys, hevder Edelstam og får støtte av Giercksky.