Hanskepudder gir barnløshet

Forskere advarer nå mot bruk av pudrede latekshansker ved gynekologiske undersøkelser. Pudderet kan forårsake sammenvoksninger og betennelsesreaksjoner i bukhulen som igjen kan føre til barnløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De oppsiktsvekkende funnene kommer fram i en nylig publisert dyrestudie som er gjennomført ved Södersjukhuset i Stockholm. Utgangspunktet for studien var at forskerne fryktet at pudderet fra hanskene trenger opp gjennom vagina og inn i bukhulen.

Norsk helsevesen bruker i dag over 80 millioner par engangshansker årlig, flesteparten inneholder lateks og pudder. - Mye tyder på at pudderet kan forårsake arrdannelser og betennelsesreaksjoner som øker faren for sammenvoksninger i bukhulen. Hvis sammenvoksningene rammer egglederne, kan det føre til barnløshet, sier forskeren bak rapporten, Greta Edelstam, dr.med. og gynekolog ved Södersjukhuset.

Skremmende

Hun understreker imidlertid at det nå skal gjøres oppfølgingsstudier for å fastslå om pudderrester etter gynekologiske undersøkelser kan forårsake sammenvoksningene. Flere artikler støtter imidlertid funnene i den svenske dyrestudien. Pasientrapporter peker også i samme retning.

- Dette viser nok en gang at kroppens celler reagerer negativt på pudderet. Jeg er ikke i tvil om at pudderet kan være en av årsakene til barnløshet, sier professor Karl-Erik Giercksky ved Radiumhospitalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer