Hanssen hamstrer ikke

- Deilig fårekjøtt fra Møre og Romsdal, smiler landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen, og løfter et solid sauestykke opp av fryseren hjemme i leiligheten på Smestad i Oslo. Han skal ikke kaste kjøttet: Han skal spise det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens svensker, dansker og EU-kommisjonen mener frykten for munn- og klovsyke er i ferd med å skape hysteri i regjeringen, er Hanssen mest opptatt av skape trygghet blant forbrukerne.

Trygt kjøtt

- Kos deg med den kjøttmaten du har i fryseren og det du kjøper i butikken. Nesten alt du får av kjøttvarer i norske butikker er produsert i Norge. Noe stammer fra afrikanske land, men det er ytterst lite og aldeles trygt, sier Hanssen.

Dagbladet ble med ministeren hjem etter at han i timevis hadde forsvart importforbudet mot storfe-, sau- og svineprodukter fra EU- og EFTA-landene. På TV2 beskyldte en svensk butikkeier regjeringen for å overdrive.

Hanssen er uenig: - Da vi fikk klare faglige råd om å stanse importen, hadde jeg noen korte samtaler med en del rådgivere, før statsminister Jens Stoltenberg og jeg sammenfattet avgjørelsen. Utover kvelden er jeg styrket i troen på at dette er riktig.

Hardt presset

- Du ville vel vært ferdig som statsråd dersom munn- og klovsyke hadde kommet til Norge uten at du hadde stengt grensa for å stoppe sykdommen?

- Presset har vært stort. Men vi ville ikke innføre importforbud før vi hadde uavhengige faglige råd som støttet dette. Det fikk vi i går, og da var veien til avgjørelse kort.

Avgjørelsen ble ikke nådig mottatt i EU-kommisjonen, som reagerte med å hevde forbudet er et brudd på veterinæravtalen mellom EU og Norge.

Nasjonal dugnad

- Jeg mener veterinæravtalens sikkerhetsklausul kan brukes når situasjonen er så alvorlig som dette, fastholder Hanssen. Han har avlyst alle reiser i ukene framover, for å være tilgjengelig.

- Det er vel ikke så farlig for deg som har kjøtt nok i fryseren?

- Dette her, humrer Hanssen, og veier sauestykket i nevene: - Dette holder ikke lenge. Landbruksministeren appellerer nå til det norske folk om en «nasjonal dugnad». Toll- og politimyndighetene har ingen mulighet til å kontrollere alle de nærmere 400000 reisende som hver uke ankommer Norge fra utlandet.

- Det er alles ansvar og i alles interesse at vi holder munn- og klovsyke utenfor Norges grenser, sier Hanssen.

<B>KJØTT-HANSSEN:</B> Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen har godt med fårekjøtt i fryseren og er ikke redd for å spise det. - Folk trenger ikke kaste kjøtt de alt har kjøpt i utlandet, sier statsråden.