Hanssen på dansketur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Mens vi venter på at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen skal lære mer om det han vet lite om ifølge seg selv, nemlig integrering, peprer han media med utspill som viser oss at det er på asylpolitikken Hanssen skal kjennes. Mye tyder på at inkluderingsministeren minnes Jern-Ernas storhetsdager, da hun som kommunalminister var sjefen for en dynamisk, restriktiv asyl- og innvandringspolitikk. Hanssen kjenner symbolkraften i ekskluderingens kunst. Ikke bare brygger han på et forslag om å innføre den danske regelen om 24-årsgrense for familieinnvandring som følge av ekteskap. Han har også tatt til orde for en begrensing av klageadgangen for asylsøkere som har fått avslag på opphold. På denne måten risikerer Hanssen å etablere egne lover for innvandrere, som både splitter befolkningen og strider mot et likhetsprinsipp for loven vi ellers liker å skryte av.

• Men der Erna Solberg passet på å understreke at hun ikke så beinharde Danmark som et egnet forbilde for norsk asylpolitikk, gjør inkluderingsminister Hanssen tvert imot. Sammen med likestillingsminister Karita Bekkemellom velger han seg Danmark når han nå er ute for å studere de beryktede kunnskaps- og språktestene som danskene har innført som skjerpet grunnlag for tildeling av statsborgerskap. Hanssen hevder overfor VG at han fortsatt er uforpliktende i tenkeboksen, men det får da være grenser for hvor lenge ministeren kan påberope seg å være under utdanning. Danskenes strenge språktester er så kontroversielle at Hanssen må stille forberedt når han er ute og snuser. Det holder ikke lenger å snakke gjennom begge munnviker.

• Danskenes språktester skal ikke forveksles med språkopplæring. Testene har som alle vet til hensikt å gjøre døra inn til landet enda mindre og trangere. Innvandrere som søker om dansk statsborgerskap må følgelig bestå en prøve i dansk kultur, historie og samfunnsforhold som kunne koste selv etniske dansker statsborgerskapet på en alminnelig regnværsdag. Eller hva svarer Hanssen?