Hanssen uten nåde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne Håkon Hanssen vil sende de papirløse innvandrerne tilbake dit de kommer fra. Venstre, Kristelig Folkeparti støtter regjeringspartiet SV som går inn for å gi de ulovlige innvandrerne en form for amnesti. Håndsrekningen går ut på at asylsøkere i skjul skal få sin sak vurdert på nytt. Det inneværer ikke at alle får opphold. Sverige gjennomførte en slik prosess for to år siden. Men ifølge Hanssen vil ethvert amnesti være en oppfordring til folk om å gå under jorda og bli der til de sikres opphold.

Mellom 5000 og 10 000 mennesker lever i skjul i Norge, anslår SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger). I realiteten er det ingen som aner hvor mange mennesker dette gjelder. Men man vet at over 23 000 asylsøkere har forsvunnet fra norske asylmottak siden 2000. Noen nekter å returnere, andre kan umulig returneres. De frykter for sine liv eller hjemlandet tar ikke engang imot dem. Noen asylsøkere har ventet så lenge på endelig vedtak, at sterke menneskelige hensyn bør telle. Asylbarns rettigheter etter Barnekonvensjonen ivaretas heller ikke i Norge i dag.

Barn vokser opp i Norge uten papirer og uten helseoppfølging og skolegang. Det provoserer at Hanssen indirekte framstiller alle papirløse som lykkejegere. Det virker kynisk. Norske myndigheter vet altfor lite om denne sammensatte, meget sårbare gruppa. Det første Hanssen må gjøre er å kartlegge situasjonen for de papirløse.

Norges Røde Kors ber myndighetene presisere i innstillingen til ny utlendingslov at humanitær hjelp til papirløse ikke er i strid med norsk lov. 186 nasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger har forpliktet seg til å jobbe for migranter, uavhengig av deres status. Hanssen bør gi organisasjoner humanitært spillerom. Han bør også innse at problemet ikke kan skyves under teppet. Det holder ikke at Hanssen roper: Retur, retur.