UTSATT: 
Bjarne Håkon Hanssen trenger mer tid til å få på plass samhandlingsreformen.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
UTSATT: Bjarne Håkon Hanssen trenger mer tid til å få på plass samhandlingsreformen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer

Hanssen utsetter sin store helseplan

Den såkalte samhandlingsreformen skulle egentlig ha kommet i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bjarne Håkon Hanssens store plan for problemløsing i helsesektoren er utsatt til juni. Den såkalte samhandlingsreformen skulle egentlig ha kommet i april.

Årsaken til forsinkelsen er at planen nå skal legges fram som stortingsmelding, og at regjeringen derfor trenger mer tid på å få den ferdig.

- Vi vil sikre bred politisk behandling av meldingen, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Han gikk høyt på banen da han lanserte reformen i august i fjor. Nytt lovverk, ny organisering og nye finansieringsformer skulle bedre samarbeidet mellom sykehusene og kommunehelsetjenesten og få en slutt på «sløsing med alle mulige ressurser», som han uttrykte det.

- Valgkamputspill

Helsekomiteens leder Harald Tom Nesvik (Frp) sier han hadde gått og ventet på nyheten om at reformen er forsinket.

- Bjarne Håkon Hanssen ønsker minst mulig offentlig debatt om det han håper vil bli en god valgkampsak. Det er skuffende at regjeringen venter så lenge og at den bruker store offentlige ressurser på et rent valgkampdokument, sier Nesvik til NTB.

Han mener det er påfallende at samhandlingsreformen kommer som stortingsmelding og ikke som lovforslag.

- Det viser at helseministeren ikke helt vet hva han vil. Han har skapt enorme forventninger til innholdet i planen, og jeg tar for gitt at den vil bli lagt fram før Stortinget tar sommerferie 19. juni. Hvis ikke, er det en regelrett skandale, sier komitélederen.

Høyres helsepolitiske talsperson Inge Lønning er forundret over at regjeringen i det hele tatt planlegger å presentere en stor helsereform rett før sommerferien - i ett valgår.

- Det er ikke uvanlig at stortingsmeldinger trekkes tilbake når en ny regjering er på plass, sier han.

Færre kommuner?

Lønning og Nesvik påpeker at det hittil har vært vanskelig å danne seg et inntrykk av hva regjeringen egentlig vil med samhandlingsreformen.

- Alle er enige i at samhandlingen må bli bedre mellom de ulike delene av helsesektoren. Spørsmålet er hvordan og på hvilken måte eventuelle endringer skal finansieres, sier Lønning.

Mange venter at regjeringen vil overføre oppgaver (og penger) fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten. Det kan borge for færre kommuner.

Kasteballer

- Sammenslåing må til. Det er 430 kommuner i dette landet. Mange vil ikke takle nye oppgaver uten et større byråkrati, sier Nesvik. Han ønsker å gå i en annen retning enn signalene fra regjeringen antyder.

- Vi trenger en mer enhetlig finansiering. Staten bør overta finansieringen av sykehjem og hjemmesykepleie. Det vil føre til at færre blir kasteballer i systemet, sier han.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har åpnet for sammenslåinger så lenge de har lokal støtte. Hennes departement er i høy grad involvert i arbeidet med samhandlingsreformen.

- Kommunene vil spille en avgjørende rolle for at reformen skal lykkes. Et utvidet ansvar vil berøre spørsmål om både organisering og finansiering av kommunesektoren, sier hun.

(NTB)