Hanssens utfordring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Bjarne Håkon Hanssen står åpenbart tidlig opp om morgenen. Statsråden, med den nye forpliktende tittelen arbeids- og inkluderingsminister, har den siste uken kommet med så mange utspill at kritikerne knapt rekker å skyte ned en prøveballong før den neste sendes ut på avisforsidene.

• De mest kontroversielle utspillene har kommet på området Hanssen selv innrømmet at han hadde liten kunnskap om, nemlig integrering. Men Hanssen har lest seg opp, tydeligvis med leksehjelp av sin statssekretær Libe Rieber-Mohn. Hun ledet for halvannet år siden et Arbeiderparti-utvalg, som blant annet foreslo å innføre 21-årsregel for familieinnvandring som følge av ekteskap. Utvalget ville også utrede en 24-årsgrense. Den gangen stanset Jens Stoltenberg forslaget, men nå har Hanssen hentet det frem igjen fra skuffen.

• I likhet med hans utspill om kvotering av innvandrere, understreker Hanssen riktignok at han kun vurderer en slik grense. Men han sier samtidig at han ikke har sett noen bedre forslag for hvordan man skal bekjempe tvangsgifte. Da er det vel en ide at Hanssen leser videre før han kommer med forslag som hverken løser problemet eller bidrar til integrering. Justisminister Knut Storberget har tidligere hevdet at en slik grense trolig strider mot menneskerettighetene. Det strider i hvert fall med den alminnelig rettsfølelse å opprette særlover for en gruppe borgere.

• Hanssen ønsker dessuten å stille krav om forsørgerevne. Dermed antar han at tvangsgifte først og fremst er økonomisk motivert. Forskning tyder på at det som regel ikke er tilfellet, men at det skyldes en patriarkalsk kultur, hvor unge kvinner er underlagt streng kontroll. Inkluderingsministerens oppgave bør være å inkludere alle norske borgere i det norske likestillingsidealet.

• Det er en formidabel oppgave. Det er også naivt å tro at bedre integrering kan oppnås ved holdningsskapende arbeid alene. Hanssen må finne virkemidler som beskytter norsk ungdom mot å bli tvangsgiftet uten å innføre regler som splitter befolkningen og strider med likhetsprinsippet i norsk lov.