Håp for Al Gore

WEST PALM BEACH/OSLO (Dagbladet): Høyesterett i Florida bestemte seint i går kveld at fintellingen av stemmene kan fortsette. Dette er et slag for Bush-leiren som ønsket tellingen stoppet og gir Al Gore nytt håp om å vinne presidentvalget. Nå vil Gore møte Bush ansikt til ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet i Florida tok en viktig vending til fordel for Gore i går kveld. Den republikanske statssekretæren i delstaten, Katherine Harris, ønsket å stoppe håndtellingen av stemmer i flere av Floridas fylker. Delstatens høyesterett avviste i går denne anmodningen. Dermed kunne fintellingen i Palm Beach og andre distrikter fortsette.

Foreslo løsning

I natt foreslo Al Gore en løsning på valgkaoset:

Håndtellingen i Florida må fullføres og de justerte tallene må regnes med i det endelige resultatet. Dersom dette skjer vil han akseptere valgresultatet og ikke forfølge saken i rettsapparatet. Gore hevdet at presidentvalget da vil være avgjort i løpet av ei uke.

Gore sa seg også villing til å møte George W. Bush ansikt til ansikt for å «bedre tonen» og han ba om at den tøffe retorikken som har preget prosessen de siste dagene må dempes.

Det juridiske bikkjeslagsmålet er trolig ikke over med dette. Bush-advokatene fikk i går kveld klarsignal til å fremme spørsmålet om stans i håndtellingen for en føderal domstol.

I tillegg verserer det nå et titalls forskjellige saker for flere domstoler i Florida som alle kan få betydning for valgresultatet.

Knappe marginer

For øyeblikket leder Bush med 300 stemmer på Gore i Florida. Dersom resultatene fra håndtellingen blir tatt med, kan det snu hele bildet. Det er dette Al Gore nå satser alt på.

Bare i Palm Beach skal 425 000 stemmer telles for hånd. Også i Broward fintelles det, og bare i disse to fylkene vil nå trolig en million av Floridas rundt seks millioner stemmer bli talt for hånd. Andre fylker kan også komme til å foreta håndtelling. Gore sa i natt han vil godta håndtelling i alle Floridas distrikter om nødvendig.

På toppen av dette kommer forhåndsstemmene fra utlandet. Ifølge avisa USA Today er 4039 av forhåndsstemmene fra utlandet allerede kommet inn til 65 av de 67 distriktene i Florida. Hvis totaltallet er rundt 5000 slik mange tror, kan de fleste utenlandsstemmene være kommet fram.

Resultatet med utenlandsstemmene blir ikke offentliggjort før lørdag morgen klokka 6 norsk tid. Hvis håndtellingen i Floridas fylker får fortsette uhindret, er den trolig ikke ferdig før en gang i neste uke.

PRESIDENT-SMILET? Al Gore kunne i går kveld glede seg over at tellingene i Florida fortsetter. Til rivalen Bush' store forargelse.