Håp for Gore

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske presidentvalget er helt åpent etter at Floridas høyesterett med fire mot tre stemmer besluttet at omstridte stemmer fra Florida skal håndtelles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avgjørelsen kom svært overraskende klokka 22.00 i går kveld.

Floridas høyesterett brukte hele dagen på å komme fram til kjennelsen som gjør at Gore nå plutselig har store sjanser til å bli USAs neste president.

Det var vill jubel i demokratenes hovedkvarter etter at kjennelsen ble klar. Seieren i Floridas høyesterett kaster USA ut i en meget vanskelig konstitusjonell situasjon, men viser at det har vært riktig av Gore å bringe det omstridte valgresultatet fra Florida inn for domstolene.

Bush leder med 537 stemmer, men amerikanske aviser som Miami Herald og New York Times har anslått at Gore vil vinne en manuell opptelling, fordi det er flere demokratiske enn republikanske stemmer som er forkastet.

- Fordi tidsaspektet er helt vesentlig, vil den manuelle tellingen starte umiddelbart, sa talsmann for Floridas høyesterett, Craig Waters.

Bush ble lurt

Det var seint i går ikke kommet noen reaksjoner fra George W. Bush eller andre sentrale republikanere på kjennelsen i Floridas høyesterett som må ha vært et slag i ansiktet for dem. Utover dagen i går opptrådte Bush stadig mer seierssikkert, og snakket om planer for sin administrasjon. Nå er alt plutselig svært uklart for ham.

Kjennelsen i høyesterett kom to timer etter dommen i de to sakene fra Seminole og Martin County. Der lot dommeren valgresultatene fra begge fylkene bli stående. Det betyr at stemmegivingen i disse fylkene ikke røres, tross omfattende uregelmessigheter som gikk i George Bushs favør. De to dommerne sier i sine kjennelser at det ble begått uregelmessigheter da republikanske valgmedarbeidere fikk tilgang til søknadene om forhåndsstemmer, og at de i strid med reglene påførte manglende velgeridentifikasjon på skjemaene slik at stemmene kunne godkjennes.

- Høyst uvanlig

Likevel sier dommerne at tross uregelmessighetene fikk velgerne stemme slik de ønsket, og at det ville være en altfor radikal reaksjon på uregelmessighetene å kaste ut til sammen 25000 stemmer.

Dommerne i tvillingsakene fra Seminole og Martin County hadde lange samtaler seg imellom før de gikk ut med en felles kjennelse.

- Høyst uvanlig, men ikke urimelig, sier juridiske eksperter i USA.

Etter at kjennelsen var falt, løp demokratenes advokater øyeblikkelig én etasje ned fra rettslokalet i justisbygningen i Tallahassee for å melde at de ville anke sakene videre til Floridas høyesterett.

At høyesterett ville akseptere saken, og i siste omgang gi demokratene medhold, var det knapt noen andre enn Al Gore og hans nærmeste støttespillere som torde håpe på.

Før avgjørelsen fra høyesterett ga guvernør George W. Bush klare signaler om at han ville anke saken videre til USAs høyesterett hvis Gore skulle vinne.

Delstatsforsamlingen i Florida startet i går prosessen som vil føre til valget av 25 valgmenn fra Florida for George W. Bush. Republikanerne støtter seg til grunnloven som sier at hvis det ikke foreligger et endelig valgresultat innen 12. desember, kan delstatsforsamlingen utpeke valgmenn. Dette er en politisk meget omstridt prosess. Demokratene protesterer heftig, men er i håpløst mindretall, og kan ikke gjøre noe fra eller til.

TOK SISTE STIKK? Svært overraskende fikk Al Gore støtte fra Floridas høyesterett i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer