Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp for Guantanamo-barna

Tre gutter mellom 13 og 15 år er fanget på Guantanamo Bay i Cuba. Nå har de håp om å bli sluppet fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den britiske avisa The Guardian som for to uker siden avslørte at amerikanerne holder barn som fanger på Cuba. De tre guttene er mellom 13 og 15 år og har vært barnesoldater. Selv om de får lov til å være sammen på en spesiell avdeling i den fryktede fangeleiren, har praksisen blitt fordømt av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og FN.

Nå tennes et nytt håp for fangebarna som ble bragt inn fra Afghanistan. BBC World meldte sent i går kveld at talsmenn for det amerikanske forsvaret sier et dusin mennesker skal slippes fri fra Guantanamo.

Protestene mot praksisen ved fangeleiren har vært massive. For å unngå at fangene får rettigheter som krigsfanger, har de fått betegnelsen 'fiendtlig stridene'. I praksis betyr det at de er mistenkt for å stå bak eller støtte terror.

Det var president George W. Bush som i januar 2002 tok avgjørelsen om hvordan fangene skulle behandles. Han bestemte at de ikke skulle få status som krigsfanger og at USA ikke ville følge Geneve-konvensjonen i behandlingen av dem.

Mange europeiske ledere var sterkt kritiske. Det var tilsynelatende også utenriksminister Colin Powell. I forrige måned skal hgan ha sendt en skriftlig klage til Pentagon om praksisen han mente undergraver internasjonal støtte for den amerikanske krigen mot terror.

Pentagon benekter at løslatelsene har noe med dette presset å gjøre. Men de bekrefter at mellom 12 og 15 vil bli løslatt, skriver BBC News. Den britiske statskanalen mener det er svært sannsynlig at i det minste noen av barna vil bli sluppet fri. Det blir også spekulert i at fengslede som kommer fra USAs allierte land også er høyt oppe på lista over fanger som vil bli sluppet løs.

Siden flyktningeleiren ble opprettet i begynnelsen av 2002 har bare 23 blitt sluppet fri. Noen av dem fordi de var gamle eller syke.

<B>RETTSLØSE:</B> Over 600 fanger sitter uten lov og dom på Guantanamo Bay i cuba.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media