Håp for illegale mexicanere i USA

Mexicos president Vicente Fox fortsetter sin kamp for millioner av mexicanere som oppholder seg ulovlig i USA. Samtidig vurderer amerikanske myndigheter å legalisere innvandrerne, skriver avisa New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske avisa skriver at regjeringen vurderer å foreslå en plan for å gi tre millioner mexicanske innvandrere legal status i løpet av de neste årene. Forslaget er den mest sensitive delen i utkastet til en plan for grensesikkerhet og innvandring som utenriksminister Colin Powell og justisminister John Ashcroft er ventet å legge fram denne uka.

Vil sikre rettigheter

Vicente Fox, som er på besøk i USA, framhevet at legalisering av innvandrerne står høyest på hans politiske agenda.

- Vi må sikre og beskytte menneskerettighetene og de juridiske rettighetene til alle mexicanere, uansett om de befinner seg innenfor eller utenfor vårt land, sa Fox i en tale til flere hundre eksil-mexsicanere i Chicago søndag.

- Hardtarbeidende mexicanere som gjør en innsats for USAs økonomi bør få ordentlig status slik at de ikke trenger å gjemme seg for noen, la han til.

President George W. Bush' administrasjon vurderer nå ulike måter innvandrerne kan få lovlig status på, noe han håper vil gi ham stor støtte blant de amerikansk-mexicanske velgerne ved valget i 2004, skriver New York Times.

- Ikke noe problem

- Innvandring er ikke et problem som må løses. Det er et tegn på en trygg og vellykket nasjon, sa Bush da han forrige uke besøkte Ellis Island, inngangsporten som mer enn 12 millioner innvandrere brukte da de kom til USA i perioden 1892-1954.

Legalisering av innvandrerne vil eventuelt være en del av en større avtale om opplegg for gjestearbeidere i USA.

En mexicansk delegasjon reiser til Washington onsdag for det første av flere møter på høyt nivå, mens Powell og Ashcroft etter planen skal møte sine mexicanske kolleger tidlig i august. Avisen tror Bush og Fox ønsker å kunngjøre et større initiativ om innvandring når de møtes i Washington i september.

Planene om å legalisere de ulovlige innvandrerne må eventuelt godkjennes av Kongressen, der de mest sannsynlig vil møte sterk motstand fra representanter som mener legalisering ville være det samme som å belønne dem som har brutt loven, og derigjennom undergrave innvandringslovene.

(NTB)