Håp for Kenya

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Alt tyder på at Mwai Kibaki (71) blir Kenyas president etter valget fredag. Det endelige resultatet vil ikke foreligge før om noen dager, men med rundt 70 prosent av stemmene er det National Rainbow Coalition (Narc) og Kibaki som overtar makta etter 24 år med president Daniel arap Moi og partiet Kanu. Med nesten 70 prosent velgeroppslutning har kenyanerne vist at de er opptatt av framtida og ikke minst av å forsvare det skjøre demokratiet i landet. Kibakis hovedoppgave er å gå løs på korrupsjonen som Moi har dyrket fram i løpet av sin tid som enehersker.
  • Utgangspunktet til Kibaki er godt. Valget har for første gang siden landet innførte flerpartisystem, gått forholdsvis fredelig for seg. Valgobservatører mener at Kenya har avholdt et ansvarsfullt og ordentlig valg som har vist at landet har respekt for demokratiske verdier. De skryter av at fredagens valg på ny president, ny nasjonalforsamling og nye lokale myndigheter var både frie, rettferdige og fredelige.
  • Selv om Mwai Kibaki vinner en overlegen seier over Kanu-kandidaten Uhuru Kenyatta, vil han gå store utfordringer i møte. Kibaki har selv sittet i Mois regjering som både visepresident og finansminister. Er det noen som skulle kjenne korrupsjonens irrganger, burde det være Kibaki. Kenyanerne forventer en åpen opprydningsprosess hvor ikke bare de små fiskene blir tatt. Derfor har Kibaki lovet at hans første handling som president vil være å kreve innsyn i alle toppolitikernes inntekter og formue, inkludert sin egen.
  • Daniel arap Moi har ført Kenya ut i en økonomisk, sosial og politisk elendighet som velgerne nå vil ha en slutt på. Landet er blitt karakterisert som nasjonen med ti millionærer og ti millioner tiggere. Kibaki må nå vise at politikerne ikke er ute etter å plyndre landets ressurser til egen fordel. Han må også holde koalisjonen Narc sammen, og han må vokte demokratiet som ser ut til å ha fått en sjanse i Kenya.