Håp for kjellerbarna

Flere eksperter innen psykiatri mener det er en mulighet for at barna vil klare seg noenlunde greit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De østerrikske barna som har vært låst inne i en kjeller siden de ble født, har vært gjennom et traume det er vanskelig å forestille seg.

Men eksperter har håp om at den psykiske skaden de har lidd, kan være mindre enn man kan tro.

Psykologen Ernst Berger jobbet med Natascha Kampusch som ble holdt fanget i en kjeller i åtte år.

Han tror Elisabeth og de tre barna på henholdsvis 19, 18 og 5 år er påført betydelig psykisk skade og vil trenge psykologisk hjelp i lang tid hvis de skal ha en sjanse til å leve et normalt liv.

 - De kan få en rekke traumer fra alvorlige depresjoner og selvmordstanker, til sosiale fobier som at de ønsker å stenge seg vekk fra mennesker. De vil få panikkanfall og mareritt. Reaksjonene vil variere fra person til person. Hvordan de lever kommer til å avgjøre hvordan det kommer til å gi seg til uttrykk, sier han til Reuters.

- Fantastisk å kjøre bil

Det kommer stadig fram nye detaljer i den grusomme og tragiske saken.

Hans-Heinz Lenze, en lokal polititjenestemann, sier til BBC at han har snakket med den fem år gamle gutten.

Håp for kjellerbarna

- Jeg var tilstede på en klinikk i Mauer, og snakket med sosialarbeidere der. Jeg besøkte også familien og kunne se at den fem år gamle gutten var i bedre form, sier han ifølge BBC News.  

- Han fortalte meg til og med hvor glad han var, og hvor fantastisk det var å gjøre en ordentlig bil.

Ifølge politiet lærte moren barna å snakke. De skal også ha hatt en tv, men det er ikke kjent hvor lenge de hadde den.

Hjelper at det var flere

Professor Jay Belsky, en ekspert på feltet barneutvikling og familiestudier på Birkbeck College, sier at det faktum at barna var sammen med moren sin, en kilde til sikkerhet, og med hverandre, kan ha begrenset traumet.

- Det er en mulighet for at barna kan ha levd overkommelig rike sosiale liv. - Det var fire personer der, i det minste tre i lange perioder. Dette er ikke en historie om et barn som er låst inne i skapet helt alene, sier han til BBC News.

Han tror ikke femåringen vet hva han gikk glipp av.

- Som lite barn er ditt umiddelbare miljø, hele verden. Hvis det var bøker, spill og en tv, var det ting for alle barna som de kunne bygge seg et indre liv rundt. Det behøver ikke å ha vært så forferdelig som det først kan virke, sier han.

Håp for kjellerbarna

Moren viktig

Men professoren framhever at mye avhenger av morens mentale tilstand.

- Det er vanskelig å forestille seg at hennes egen mentale helse ikke var ødelagt. Det vil ha begrenset hennes evne til å støtte og ta vare på barna, sier Belsky. Han tror det er sannsynlig at barna vil få psykiske arr.

- Det er vanskelig å se for seg at tenåringene noen sinne kan leve normale liv, slik du og jeg ser på det. Men også utvikling på et sent stadie er mulig - sosiale evner kan læres, sier han.

- Vi har sett nok overraskelser med barn som har klart seg bedre enn forventet under det som virker som håpløse vilkår, sier han.

- Vil trenge hjelp i lang tid 

-  De tre barna som aldri har vært ute og sett noen ting, er sosialt depriverte for stimulering, og har antakelig store psykiske problemer. Vi får håpe at moren har gitt dem noen form for nærhet og omsorg. Når vi ser innredningen i kjelleren, kan det tyde på at hun har tenkt litt på det, sier den norske psykologen Tore Langfeldt. (64) til Dagbladet.

- Når det gjelder overgrepsmannens datter - barnas mor - så har hun i det minste et liv før kjelleren, og tanker om en annen tilværelse. Men også hun vil være traumatisert og ødelagt, og vil har store vanskeligheter, sier Langfeldt.

De tre barna som har levd ute i samfunnet, under dekke av å være den 73 år gamle overgrepsmannens fosterbarn, vil ha en større sjanse til å klare seg, ifølge Langfeldt.

-  Men vi må regne med at alle her vil trenge hjelp i ganske lang tid framover, sier han.

Fritzl også skadet

Ifølge psykolog Erik Carlquist ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, er 73 år gamle Josef Fritzl selv et veldig skadet menneske. De handlingene han angivelig står bak er sjeldne, men ikke enestående.

-  For å kunne stå bak så ekstreme handlinger, må noe tidlig ha gått galt, sier Erik Carlquist til NTB.

At omverdenen ikke hadde noen mistanke til at mannen siden 1984 skal ha holdt datteren og seinere deres barn innestengt i kjelleren, tyder ifølge Carlquist på et menneske i indre splittelse.

- Det er stor forskjell på den ytre framtoningen, og hvordan mennesker virkelig er. På overflaten kan et slikt menneske beherske alminnelige koder for sosial omgang med andre mennesker. Den samme personen kan ha et indre psykologisk behov for å gjøre dette helt forferdelige, sier Carlquist.

- PROBLEMER: - De tre barna som aldri har vært ute, har antakelig store psykiske problemer, sier psykolog Thore Langfeldt.