Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp for Øvre Otta?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Øvre Ottas skjebne er fortsatt i det uvisse etter gruppemøtene i Arbeiderpartiet og Høyre i går. Antakelig vil Stortinget til slutt vedta en utbygging etter det alternativet flertallet i Arbeiderpartiets gruppe gikk inn for. Forslagene både om total fredning og full utbygging vil først bli nedstemt. Når Arbeiderpartiet har bundet hele sin gruppe, slik Thorbjørn Jagland sa i går kveld, skulle utfallet dermed være klart.
  • Men det er dermed ikke sikkert at det blir noen utbygging i denne omgangen. Opplandskraft har tidligere sagt at det ikke vil være lønnsomt med et anlegg som gir bare halvparten av den kraftmengden selskapet opprinnelig ønsket. Det samme sa Skjåks ordfører Hans Krogstad i går. Det kan bety at forkjemperne for utbygging vil komme tilbake med nye forslag på et seinere tidspunkt, og at det fortsatt vil hvile en viss usikkerhet om vassdragets framtid.
  • Arbeiderpartiets kompromiss har åpenbart til hensikt å hindre splittelse i partiet. Den sterke fraksjonen i stortingsgruppa som ønsket full fredning av Øvre Otta, får ikke lov å vise sitt primære standpunkt. Det gjør heller ikke forkjemperne for full utbygging. Men selv et redusert alternativ, slik flertallet ønsker, vil bety et betydelig inngrep i naturen i et unikt høyfjellsområde. Det er en illusjon å tro at en utbygging tilsvarende et Alta-kraftverk nærmest skal skje uten naturødeleggelser.
  • I denne saken sto Arbeiderpartiets miljøprofil på spill. Vi tviler på at gårsdagens vedtak kan redde partiets frynsete omdømme i slike saker. Nå forsøker partiet å gi noe til alle parter. Øvre Ottas bidrag til kraftforsyningen i landet vil være forsvinnende lite. Gårsdagens vedtak kommer bare noen få måneder etter at partiet sammen med Høyre og Fremskrittspartiet sa tvert nei til en liten økning i el-avgiften, som kunne fått strømforbruket ned i Europas mest energisløsende land. Nå er det samme stortingsflertallet villig til å ofre deler av Øvre Otta i stedet. Det er en meget lite framtidsrettet energipolitikk, som er sterkt å beklage.