Håp for Rushdie

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): I dag kan Rushdie-saken stå foran et gjennombrudd. Det knytter seg stor spenning til et planlagt møte mellom Storbritannias utenriksminister Robin Cook og hans iranske kollega Kamal Kharrazi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske avisa The Guardian kommer Kharrazi til å gi et forpliktende tilsagn i forbindelse med den mer enn ni år gamle fatwaen mot forfatteren Salman Rushdie. Spenningsmomentet knytter seg til om iranerne vil gå så langt at Storbritannia, USA og andre vestlige land gjenopptar normale forbindelser med Iran, slik iranerne nå ønsker.

Lukket kapittel

Irans president Mohammad Khatami fløy i går hjem fra FN-sesjonen i New York, uten å si et ord om hvordan han skulle trekke tilbake dødsdommen mot Rushdie. Tirsdag utelukket han en tilbakekalling av fatwaen, men sa at Rushdie-saken var et lukket kapittel for den iranske regjeringens vedkommende.
Iranerne har hele tida hevdet at de ikke kan trekke tilbake fatwaen som ble utstedt av ayatolla Khomeini for ni år siden. Men iranerne kan distansere seg fra belønningen på nærmere 16 millioner kroner, utlovt av den halvoffisielle Khordad-stiftelsen. EU har krevd at den iranske regjeringen skal gi en skriftlig erklæring om at den ikke vil følge fatwaens oppfordring om å drepe Rushdie.

Ingen belønning?

Utenriksminister Knut Vollebæk mener Khatami må vise konkret vilje til det samarbeid han ga uttrykk for i New York mandag og tirsdag. Han håper at iranske myndigheter inndrar belønningen som er utlovt for å ta livet av Rushdie. En slik handling vil understreke at Khatami mener alvor.

Ebrahim Yazdi, lederen for opposisjonspartiet FMI i Iran, tror det er mulig å komme fram til en løsning på Rushdie-saken. I et intervju med Dagbladet i Teheran nylig, sa han:

- Dere i Vesten må huske på at Khomeini ikke ba den iranske regjeringen om å iverksette fatwaen. Derfor kan regjeringen også si at den ikke er forpliktet til å følge den. Khordan-stiftelsen som har utlovt belønningen for å drepe Rushdie, fungerer under overoppsyn av Irans åndelige leder. Jeg tror belønningen er både uklok og konfliktskapende.