Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp og frykt i Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israels statsminister Ariel Sharon erklærte i går at han for første gang støtter opprettelsen av en palestinsk stat ved siden av Israel. På toppmøtet i den jordanske havnebyen Akaba lovet så den palestinske statsministeren, Mahmoud Abbas, å følge den nye veiplanen mot fred, herunder å gjøre alt for å stoppe den palestinske volden. USAs president George W. Bush slo deretter fast at han vil passe på fredsprosessen som en cowboy passer flokken sin. Fred mellom palestinere og israelere er gitt høyeste prioritet i Washington.
  • Det er knapt noe område det er sikrere å være pessimist enn i Midtøsten. Konflikten mellom palestinere og israelere har altfor lenge vært ute av kontroll. Ekstremister på begge sider står sterkere enn noen gang. Men toppmøtet i Akaba ga for første gang på lenge et lite håp om bedre tider, selv om frykten for det motsatte fortsatt dominerer.
  • Skal det bli fred mellom palestinere og israelere, er det nødvendig med direkte press fra en sterk tredje part. Partene er ikke lenger i stand til å forhandle alene. Det er den kanskje viktigste lærdommen fra Oslo-prosessen. Og bare USA har nødvendig innflytelse over konfliktens dominerende part, Israel, til å kunne spille rollen som tredje part. Det er derfor en avgjørende forutsetning, og svært gledelig, at Washington igjen prioriterer en fredsprosess mellom palestinere og israelerne.
  • Det hjelper at Ariel Sharon for første gang gir sin støtte til en palestinsk stat. Men tilstrekkelig er det ikke. Det vil i fortsettelsen være helt avgjørende at troen på forhandlet fred igjen vekkes til live blant palestinere og israelere flest. Skjer ikke det, er Mahmoud Abbas ferdig som palestinsk leder, og Ariel Sharon i alvorlig trøbbel. Også George W. Bush må betale en pris på sin hjemmebane. Midt i en valgkamp vil det koste Bush å presse Israel til å akseptere en palestinsk stat som er bærekraftig og selvstendig i ordenes rette forstand. For bare en palestinsk stat som oppleves tilstrekkelig rettferdig av palestinere, kan føre til en fredelig avslutning av Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media