Håp om å unngå streik

Partene i verkstedoppgjøret har nærmet seg hverandre i spørsmålet om offshoretillegg og fleksibel arbeidstid, men ikke i de vanskeligste spørsmålene: pensjon og generelt tillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksmeklingsmann Reidar Webster tror ikke det blir noen avklaring før fristen utløper ved midnatt, og han utelukker ikke at meklingen mellom Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) kan fortsette på overtid.

- Vi har en frist, og alle vet at når vi kommer til den fristen må partene og jeg vurdere om vi ser lyset i tunnelen, sier han i en pause i meklingen mandag kveld.

Taus om pensjon

På spørsmål om det er jobbet med formuleringer for å imøtekomme Fellesforbundets pensjonskrav, svarer Webster:

- Når det gjelder pensjonskravet, så er jeg ikke innstilt på å snakke om det. Det er et såpass vanskelig spørsmål, sier Webster.

Reidar Webster sier han har hørt underhånden at det har skjedd visse tilnærmelser i spørsmålene om økt offshoretillegg, som er et krav fra Fellesforbundet, og fleksibel arbeidstid, som er et krav fra TBL.

- Det er en prosess som pågår hele tiden, og det er ting som tyder på at det har skjedd en tilnærming. Det foregår arbeid i gruppene som partene har nedsatt, sier Webster.

Legger mal

Det er ikke kommet fram konkrete lønnskrav, men det er heller ikke ventet før det har skjedd en avklaring av pensjonsspørsmålet.

Rundt 37.000 medlemmer av Fellesforbundet vil først tirsdag morgen vite om de er i streik eller skal gå på jobb som vanlig. Fellesforbundet har vært i streik to ganger de siste årene. Utfallet av denne første meklingen vil legge mønsteret for en lang rekke oppgjør.

De fleste streiketruede bedriftene har godt under 100 ansatte, men omfatter også noen av de største gjenværende industrimiljøene i Norge. På Raufoss er til sammen 1.800 medlemmer omfattet av streikeuttaket, fordelt på 11 bedrifter. Aker, Kværner og ABB vil også bli hardt rammet av en eventuell streik.

(NTB)