Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp om at flere slipper ut fra gamlebyen i Homs

Mens fredsforhandlingene om Syria ble gjenopptatt i Genève, ble våpenhvilen i Homs forlenget med tre dager.

EN ØDELAGT BY: Mens fredsforhandlingene om Syria ble gjenopptatt i Genève, ble våpenhvilen i Homs forlenget med tre dager slik at flere sivile kan fraktes ut. Foto: REUTERS/Yazan Homsy/NTB Scanpix
EN ØDELAGT BY: Mens fredsforhandlingene om Syria ble gjenopptatt i Genève, ble våpenhvilen i Homs forlenget med tre dager slik at flere sivile kan fraktes ut. Foto: REUTERS/Yazan Homsy/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens fredsforhandlingene om Syria ble gjenopptatt i Genève, ble våpenhvilen i Homs forlenget med tre dager.

Omtrent samtidig som forhandlingene i Sveits ble gjenopptatt mandag, kom det oppløftende meldinger fra Syrias tredje største by.

FN opplyste til NRKs reporter i Homs at våpenhvilen der var forlenget med tre dager. Dermed kan flere sivile bli fraktet i sikkerhet. Over 300 personer ble hentet ut av det beleirede området mandag, ifølge Syrias Røde Halvmåne.

I helgen ble flere hundre barn, kvinner og eldre hentet ut av Homs' gamleby, til tross for at våpenhvilen ble brutt og hjelpearbeiderne beskutt.

- De sivile lider i stillhet. Det vi opplevde der var en dag i helvete, men de sivile går gjennom dette hver dag. Dette må stoppe, sier FNs nødhjelpskoordinator i Syria, Yacoub el Hillo, til NRK.

Stansen i kampene i byen ble forhandlet fram med støtte fra FN og skulle i utgangspunktet vare i tre dager fram til søndag.

Flere beleirede områder Om lag 1.000 er så langt blitt evakuert fra den opprørskontrollerte gamlebyen, som har vært beleiret av regjeringsstyrker i nesten to år.

Verdens matvareprogram (WFP) krever nå sikker og vedvarende tilgang til en rekke steder i det borgerkrigsherjede landet.

- Gamlebyen i Homs er kun ett av 40 beleirede områder i Syria. Til sammen har en kvart million mennesker vært avskåret fra humanitær nødhjelp i flere måneder, skriver FN-organisasjonen i en pressemelding.

Hver for seg Mandag hadde FN-forhandleren Lakhdar Brahimi nye møter med partene i Genève.

- Genève-samtalene har som mål å stoppe krigen i Syria, fastslår Brahimi i et brev som ble gitt til partene i helgen.

Han mener det vanskeligste blir å få slutt på kampene og komme videre i samtalene om en overgangsregjering, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Brahimi møtte representanter for Syrias regjering og de sekulære opprørerne hver for seg. Hvorvidt partene igjen skal møtes ansikt til ansikt, er foreløpig ikke bestemt.

Kjemper mot hverandre Mens det er de vestlig-støttede ikke-islamistiske opprørerne som forhandler i Genève, har ulike ekstremistiske grupper blitt stadig viktigere på slagmarken i Syria.

Islamistene kjemper ikke bare mot regjeringsstyrkene, men i noen tilfeller også mot hverandre. I helgen skal opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) ha blitt drevet ut av den syriske provinsen Deir al-Zor.

ISIL har kjempet mot en allianse av flere andre syriske opprørsgrupper i Deir al-Zor de siste dagene. En av gruppene som har vendt seg mot ISIL, er den islamistiske Nusrafronten.

Både ISIL og Nusrafronten har tidligere sverget troskap til al-Qaida. Men forholdet mellom ISIL og al-Qaidas sentrale ledelse har etter hvert surnet.

Hentet kjemikalier Arbeidet med å frakte Syrias kjemiske stridsmidler ut av landet, har tatt lengre tid enn planlagt. Men mandag ble en ny kjemikalielast hentet av det norske lasteskipet Taiko.

I tillegg er noen av kjemikaliene blitt ødelagt inne i Syria, ifølge FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Syria hadde egentlig frist til 5. februar med å kvitte seg med kjemikaliene som kan brukes til å lage kjemiske våpen. Fristen ble brutt, og FN oppfordrer syriske myndigheter til å holde tempoet i operasjonen oppe.

Marineskip fra Norge, Danmark, Russland og Kina eskorterer Taiko og et dansk skip som frakter kjemikaliene ut av Syria. De kjemiske stridsmidlene blir deretter ødelagt på et amerikansk fartøy.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!