Håp om DNA-profiler av voldtektsmenn

Voldtektssaker skremmer unge kvinner i Bergen. Politiet vurderer fantomtegning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): Volds- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon har satt av store ressurser for å få oppklart voldtektssakene som skremmer unge kvinner i byen.

–Vi har gjennomgått beskrivelsene som er gitt av ofrene, og har fått inn en del tips. På bakgrunn av dette har vi noen moduskandidater på blokka. Disse blir sjekket grundigere nå. Vi har sikret materiale fra alle sakene og har godt håp om å få til en DNA-profil, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger til Dagbladet.

Foreløpig har ikke prøvene gitt noen treff. Materialet er til analyse.

–Flere gjerningsmenn

De siste tre, fire ukene har det i alt blitt anmeldt fire overfallsvoldtekter i Bergen. I tillegg kommer flere forsøk på voldtekt og andre sedelighetssaker. Politiet mener det er flere uavhengige gjerningsmenn som står bak de straffbare forholdene.

– Natt til sist mandag hadde vi tre tilfeller som kan være begått av samme gjerningsmann. Da ble først en kvinne utsatt for en blotter på Danmarksplass. En annen kvinne ble oppsøkt av en mann like i nærheten. Mannen grep tak i henne og presset seg mot med erigert penis, men hun klarte å rive seg løs. Seinere samme natt ble en kvinne utsatt for voldtekt på Møhlenpris, etter å ha gått sammen med mannen og samtalt med ham et par hundre meter.

Lik beskrivelse

– Mannen skal ha sagt at han var fra Afrika og at han var kristen. Kvinnen mener han hadde arabiske trekk og anslo ham til å være omlag 180 centimenter høy. Han var kledd med svart genser og mørkeblå dongeribukser. Beskrivelsen likner mye på gjerningsmannen bak de to andre hendelsene på Danmarksplass, sier Leganger.

Håp om DNA-profiler av voldtektsmenn

Den siste kvinnen klarte å rive seg løs, og anmeldte forholdet etterpå.

Politiet vurderer nå å lage en såkalt fantomtegning av denne personen.

Tre andre voldtekter er anmeldt i helga 11. og 12. august, i Stølesmauet, Vestre Torggate og på Bryggen. Ved to av disse tilfellene skal det ha vært to menn som har deltatt i voldtektene. Her er gjerningsmennene beskrevet som nordmenn.

Store ressurser

– I tillegg har vi noen forsøk på voldtekt der kvinnene har klart å komme seg løs og bort. Alt dette gjør at vi har satt store ressurser inn på å få løst sakene. I Bergen er det sjelden vi får anmeldt overfallsvoldtekter, sier Carl-Petter Leganger.

De fleste voldtekter skjer innendørs. Alle disse sakene har skjedd ute på gatene, seint på natta og ute på steder som er lite trafikkert.

– I hele fjor tror jeg at tre overfallsvoldtekter ble anmeldt til politiet i Bergen. Når det gjelder voldtekter generelt ser vi nå at antallet er økt med 36 prosent i de åtte første månedene, sammenliknet med samme periode i fjor. Vi hadde også en økning fra 2005 til 2006. Noe av dette kan skyldes at vi har hatt mer fokus på denne kriminaliteten enn tidligere, sier Carl-Petter Leganger.

– Anmeld blottere

Håp om DNA-profiler av voldtektsmenn

Han oppfordrer alle som observerer blottere om å melde ifra til politiet, så snart som mulig.

– Mange ser på blottere som latterlige, men alle er ikke det. Flere av disse har et potensiale i seg til å bli voldtektsforbrytere. Derfor er det viktig å melde ifra. På samme måte er det viktig for politiet at de som blir utsatt for overgripere melder ifra straks, slik at vi kan få sikret et åsted og kanskje får pågrepet gjerningsmannen.

Leganger oppfordrer kvinner om helst å gå sammen i bysentrale strøk om natta.

– Kvinner har selvsagt ingen skyld i at menn utøver vold, men det er tryggere å ta sine forholdsregler. Objektivt sett er Bergen en trygg by, noe statistikken viser, men det er til liten trøst for de som blir utsatt for voldtektsmenn, sier Carl-Petter Leganger.

MELD FRA: Politiet vil gjerne ha tips også om blottere, sier politiførstebetjent Carl Petter Leganger ved Bergen Sentrum polititasjon. Politiet setter inn store ressurser på å ta voldtektsmennene som skaper frykt blant unge kvinner i Bergen.