SLAGET OM ALEPPO:

Håp om evakuering fra syriske landsbyer

25 busser på vei til Foua og Kefraya.

ENORME ØDELEGGELSER: To personer går rundt i det som en gang var Carlton hotell i Aleppo. Fremdeles venter titusener av sivile og opprørere på å bli evakuert ut fra Øst-Aleppo og andre byer og landsbyer. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix 
ENORME ØDELEGGELSER: To personer går rundt i det som en gang var Carlton hotell i Aleppo. Fremdeles venter titusener av sivile og opprørere på å bli evakuert ut fra Øst-Aleppo og andre byer og landsbyer. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kolonne med busser har ankommet to landsbyer nordvest i Syria. Håpet er at sivile kan bli evakuert fra landsbyene i løpet av kort tid.

Om lag 25 busser kjørte i kveld inn i de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen nordvest i Syria. De to landsbyene kontrolleres av opprørere, men er under beleiring av den syriske regjeringshæren.

Tusenvis venter

Bussene er den første av to kolonner som etter planen skal evakuere 1500 sårede, kvinner og barn, opplyser en syrisk militærkilde.

Samtidig venter tusenvis av mennesker i Øst-Aleppo og andre beleirede enklaver på at evakueringen skal gjenopptas etter at partene i konflikten har inngått en ny avtale.

- Den nye avtalen gjør det mulig å fullføre evakueringen fra de gjenværende opprørskontrollerte delene i Øst-Aleppo, opplyser Al-Farouk Abu Bakr, en talsmann for opprørerne i Øst-Aleppo, til fjernsynskanalen Al Arabiya al-Hadith i formiddag.

Sårede skal evakueres

Men arbeidet med å få i gang evakueringen går svært sakte, og lørdag kveld var det ikke kommet meldinger om at evakueringen fra Øst-Aleppo var gjenopptatt.

Også i de opprørskontrollerte byene Madaya og al-Zabadani nær grensen til Libanon venter tusenvis av mennesker lørdag på å bli evakuert.

Også fra byene Zabadani og Madaya nær grensen til Libanon, og som er beleiret av milits lojal overfor president Bashar al-Assads styre, skal sårede evakueres. Det er ikke oppgitt noe tall på hvor mange som skal fraktes ut av byene.

Ble innstilt

Evakueringen fra Øst-Aleppo ble innstilt i går tidlig etter meldinger om beskytning fra både regjeringsstyrker og opprørere. Inntil da hadde flere tusen mennesker blitt evakuert fra det tidligere opprørskontrollerte området.

Ifølge syrisk statlig fjernsyn ble over 9000 evakuert fra Øst-Aleppo torsdag og i morgentimene fredag. Russland har tallfestet evakueringen til 9500 personer, blant dem over 4500 opprørere.

Aktivister som kjemper mot Assads regime, anklaget i går Hizbollah-geriljaen for å ha blokkert hovedveien sør for Aleppo og dermed hindret evakueringer fra de opprørskontrollerte områdene i byen.

Det er anslått at mellom 15 000 og 40 000 sivile, i tillegg til rundt 6000 opprørere, fortsatt er igjen i Øst-Aleppo.

(NTB)