Håp om flere fangeutvekslinger i Midtøsten

Friga Hizbollah-spion mot levninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere spør seg om Israel og Libanon er enige om en større fangeutveksling etter at en mann som har sittet fengslet i Israel i over seks år for å ha spionert for Hizbollah,  ble løslatt og sendt til Libanon i dag.

Nissim Nasser ble i 2002 dømt for å ha samarbeidet med Hizbollah-militsen. Han ble søndag løslatt og sendt til Libanon sammen med representanter for Røde Kors. Her ble han mottatt som en helt av jublende familiemedlemmer og venner.

Like etter ankomsten uttalte Hizbollah at sjiagruppen har overlevert levninger av israelske soldater som ble drept i krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006.

- Vi overleverer i dag noen av levningene av israelske soldater som ble drept i krigen i juli 2006, sa talsperson Wafik Safa da Nasser ankom grensebyen Naqoura søndag.Stor overraskelse 

Levningene ble gitt til Røde Kors for levering til Israel. Ifølge en israelsk sikkerhetstalsmann har Hizbollah sagt at de gjør dette som en «gest», og at dette ikke var avtalt med Israel på forhånd.

Talsmann for Røde Kors i Jerusalem, dansken Helge Kvam, kaller trekket fra Hizbollah «fullstendig overraskende».

- Vi var til stede som mellommenn da Nasser ble overlevert til Libanon, og plutselig fikk vi bare en boks i hendene med beskjed om at det var levningene av israelske soldater. Dette var helt uventet og til stor overraskelse for oss alle, forteller Kvam til NTB.Framgang 

Søndagens utveksling har satt fart i spekulasjonene om at en større fangeutveksling er under planlegging.

FRI OG HJEMME: Nissim Nasser flankeres av mamma Valentine og Hizbollahrepresentant Sheikh Nabil Qawouk etter at han i dag ble løslatt av israelske myndigheter. Foto: REUTERS/Ali Hashisho/ SCANPIX
FRI OG HJEMME: Nissim Nasser flankeres av mamma Valentine og Hizbollahrepresentant Sheikh Nabil Qawouk etter at han i dag ble løslatt av israelske myndigheter. Foto: REUTERS/Ali Hashisho/ SCANPIX Vis mer

Israelsk radio meldte i uken som gikk at Israel er innstilt på å løslate fem libanesiske fanger som en del av en avtale om at Hizbollah skal slippe fri to israelske soldater som ble tatt til fange i 2006.

Forrige måned sa Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah at de to soldatene vil bli løslatt «snart». Sist mandag kunngjorde politiske kilder i Libanon at det var gjort stor framgang i forhandlingene.

- Det er vanskelig å si om dette er en realitet eller bare spekulasjoner, sier Kvam. Men han understreker at utleveringen av levningene etter drepte soldater er viktig, både for de etterlatte som får endelig svar på hva som har skjedd med deres sønner og brødre.

- Og det er symbolsk viktig for Israel som får sine døde soldater hjem, forklarer Kvam. Fortsatt i live?
Tyske meglere har jobbet i flere måneder med å få i stand en utvekslingsavtale. Avtalen går ut på at Israel løslater mellom sju og ti libanesiske fanger, mens Hizbollah altså setter fri de to israelske soldatene.

De var imidlertid hardt såret da de ble tatt til fange, og Hizbollah har hittil ikke kommet med noen bevis for at de fortsatt er i live.

- Vi ser med glede fram til at våre fanger i svært nær framtid blir satt fri, sa Hizbollah-toppen Sheik Nabil Qawouk under feiringen av løslatelsen av Nissim Nasser.
 
(NTB)

Håp om flere fangeutvekslinger i Midtøsten