Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp om forsoning

- I dag er vi her med våre lys, sanger og håp om fred, sa tyrkisk-kypriotene som tirsdag sto ved linja som deler Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt en kilometer unna møtte 300 gresk-kyprioter fram og sang «Fred på Kypros lar seg ikke stanse», og slapp fire hvite duer opp i lufta.

I går morges innledet den gresk-kypriotiske presidenten Glafkos Clerides og den tyrkisk-kypriotiske lederen Rauf Denktash samtaler i et forsøk på å forene den splittede øya.

Bakgrunnen for det nye initiativet er ønsket om å få et samlet Kypros inn i EU.

Gresk blokade

Det er to aldrende venner og motstandere som møtes. Glafkos Clerides, 82, og Rauf Denktash, 77, er begge jurister, utdannet i London, har kjempet mot hverandre i retten, og i politikken de siste 50 åra.

President Clerides og den gresk-kypriotiske delen av øya er internasjonalt anerkjent som Kypros. Bare Tyrkia anerkjenner den tyrkisk-kypriotiske tredelen av øya.

Det er imidlertid mange skjær i sjøen, og mange innrømmelser som må til fra begge sider før en avtale er i havn.

Kypros skal ha avsluttende forhandlinger med EU i desember neste år, og vil kunne bli medlem fra 2004. Hellas frykter at den pågående konflikten kan hindre medlemskapet i mange år framover og har gjort det klart at de vil blokkere enhver utvidelse av EU hvis Kypros ikke kommer med.

Tyrkiske soldater

Kypros har vært delt siden et gresk junta-ledet kuppforsøk i 1974 da Tyrkia invaderte den nordlige delen av øya. I dag sier Tyrkias statsminister Bülent Ecevit at Tyrkia vil annektere den tyrkiske delen av øya hvis den gresk-kypriotiske delen aleine går inn i EU. Tyrkia har 35000 soldater stående på øya.

Dette vil imidlertid sette en stopper for Tyrkias eget ønske om å bli medlem i overskuelig framtid.

De to folkegruppene har dype religiøse, språklige og politiske forskjeller. «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros» er økonomisk isolert, og har liten tillit hos utenlandske investorer. Brutto nasjonalinntekt i nord er rundt 40000 kroner per innbygger, mens den i sør er rundt 130000 kroner.

Sentralt i forhandlingene står muligheten for å etablere landet med en nasjonal regjering, men med stor selvbestemmelsesrett for de to folkegruppene.

Hele Norges coronakart