Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håp om løsning på sjåførstreik

BRÜSSEL (NTB): Nye forhandlinger gir håp om en snarlig slutt på sjåførstreiken som har lammet Frankrike og mesteparten av tungtransporten i Vest-Europa i tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen ved flere veisperringer har steget dramatisk det siste døgnet, og særlig ved grenseovergangene mellom Spania og Frankrike har det vært mye småslåssing og knuffing da spanske vogntog har forsøkt å presse seg gjennom blokadene.

  Den verste hendelsen fant imidlertid sted i Sør-Frankrike i morgentimene onsdag, ikke langt fra den Le Pen-kontollerte byen Vitrolles. En gjeng på rundt 20 muskelbunter med svarte hetter og jernstenger gikk løs på streikevaktene ved en veisperring for å lose tre kjølevogner gjennom.

  Tre personer ble skadd, en av dem ble brakt til sykehus med alvorlige hodeskader. Fransk fjernsyn melder at bøllene ble rekrutttert fra Nasjonal Front-miljøet i Marseille. Politiet reagerte raskt, og direktøren for Transport Frigorifique Europeen sitter i avhør.

  I den sørlige delen av Frankrike og ved Atlanterhavskysten meldes det at stadig flere bensinstasjoner går tomme. I landet sett under ett er en tredel av stasjonene uten bensin, ettersom halvparten av bensinlagrene er blokkert av vogntog.

  I Strasbourg-traktene forsvinner frukt, grønnsaker og meieriprodukter fra stadig flere butikkhyller.

Dårlig betalt

Sjåførene krever en umiddelbar lønnsøkning på minst 5 prosent i timen, og at tiden til lossing og lasting skal telles med. Dessuten kreves det at en eventuell avtale også skal gjelde for bussjåfører og ambulansesjåfører. På sikt skal lønnen opp i 10 000 franc i måneden for 200 arbeidstimer.

  Ringvirkningene for næringslivet begynner å bli merkbare, særlig i bilfabrikkene i Frankrike og Belgia. Tre Renault-fabrikker permitterte onsdag arbeiderne og stengte portene av mangel på deler. En en rekke andre anlegg går driften for halv maskin.

  Statsminister Lionel Jospin føler presset fra utlandet og har oppfordret partene til å få slutt på streiken så raskt som mulig. For å bedre forhandlingsklimaet har han lovet å fjerne en skatt på 800 franc pr. lastebil, dessuten har han kraftig kritisert de arbeidgiverne som ennå ikke har innfridd avtalen som ble inngått etter den 12 dager lange streikeaksjon for nøyaktig et år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!