Håp om ny giv mellom Israel og palestinerne

Kairo (NTB-Reuters): Israelerne og palestinerne forberedte seg på å undertegne en avtale i Egypt lørdag kveld som etter ukelange, oppslitende forhandlinger vil gjenopplive fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Yasser Arafat var den første som kom til Rødehavshavna Sharm el-Sheikh, fulgt av Jordans kong Abdullah.

President Hosni Mubarak forberedte seg på å hilse velkommen statsminister Ehud Barak og utenriksminister Madeleine Albright. Selve seremonien var berammet til klokken 23.

USAs president hilste avtalen velkommen som virkelig en ny begynnelse. I samme ordelag uttalte også statsminister Kjell Magne Bondevik og mange andre stats- og regjeringssjefer seg som sendte hilsningstelegrammer.

- Det viser at begge sider er villige til å arbeide sammen, deres fundamentale krav kan bli imøtekommet, tillit kan bygges opp og prosessen kan bevege seg fremover, sa Clinton.

Frankrikes president Jacques Chirac sa avtalen var bevis på en at ny fredelig ånd er i emning i Midtøsten.

Rabins vei

Arafat sa mens han ennå befant seg i Roma at avtalen gjenoppliver fredsprosessen han startet sammen med statsminister Yitzhak Rabin.

- Det lar oss ta opp igjen tråden i arbeidet vi begynte med Rabin, som betalte for innsatsen med sitt liv, sa Arafat.

Albright

Han takket Clinton og Mubarak for deres hjelp med å gjenopplive Wye River-avtalen. Avdøde kong Hussein av Jordan spilte en nøkkelrolle under forhandlingene i Wye River, selv om han var døende av kreft.

Avtalen ble inngått i oktober 98, men suspendert av statsminister Benjamin Netanyahu i desember. Først da Ehud Barak vant valget i mai, ble det bevegelse, selv om det har gått skuffende tregt i palestinernes øyne. De får ikke noe gratis av Baraks regjering. Det var utenriksminister Madeleine Albrights inngripen i ellevte time som gjorde at det ble oppnådd enighet. Blant annet skal USA ha gitt palestinerne skriftlige garantier, ifølge Egypts utenriksminister Amr Mussa.

Syria

Albright har vært inneom flere arabiske land før hun kom til Sharm el-Sheikh. Lørdag holdt hun samtaler med Syrias utenriksminister Farouq al-Shar og president Hafez al-Assad i Damaskus.

Shara sa etterpå at hun ikke hadde hatt med seg de forsikringer fra Israel som Syria anser som en betingelse for å gjenoppta samtalene.

- Vi ventet at fru Albright ville bringe oss gode nyheter. Vi er fremdeles forhåpningsfulle og tror de gode nyhetene vil komme senere, sa Shara på en felles pressekonferanse.

Beirut

Albright fløy videre til Beirut og ble den første amerikanske utenriksministeren som besøker Libanon på 15 år. Siste gang var George Schultz i 1983.

Også her var det avstand mellom gjest og vertskap. Albright ba regjeringen bidra til å dempe Hizbollah-geriljaen i sør. Det vil lette forhandlinger mellom Israel, Libanon og Syria. Men regjeringen sa i en erklæring at den støttet geriljaen så lenge Israel står i Sør-Libanon.