KAMPENE FORTSETTER: krigere i Syrias Frie Hær feirer å ha erobret ei stridsvogn i byen Salqin i fylket Idlib mandag. Nå håper FN å få til våpenhvile under høytida id. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa Waguih
KAMPENE FORTSETTER: krigere i Syrias Frie Hær feirer å ha erobret ei stridsvogn i byen Salqin i fylket Idlib mandag. Nå håper FN å få til våpenhvile under høytida id. Foto: REUTERS / Scanpix / Asmaa WaguihVis mer

Håp om våpenhvile før høytid i Syria

Syrias regjering vil innføre våpenhvile under den muslimske høytida id, ifølge FNs Syria-utsending, Lakhdar Brahimi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror at en syrisk uttalelse om dette vil komme i dag eller i morgen, sa Brahimi på en pressekonferanse i Kairo i dag, onsdag.

Brahimi er FN og Den Arabiske Ligaens særslilte utsending til Syria, han og sier han fikk regimets tilslutning til våpenhvilen da han nylig besøkte Damaskus.

Høytida id al-adha starter torsdag og varer i tre eller fire dager. Brahimi sier ikke nøyaktig hvilke dager våpenhvilen vil gjelde for.

Skepsis FN, USA og Den Arabiske Ligaen har oppfordret partene til å inngå en våpenhvile under id.

Id er en av de viktigste høytidene for muslimer: Den feires samtidig med den årlige pilegrimsferden til Mekka og begynner i år 26. oktober. Håpet er at partene skal kunne enes om å gå inn i høytida med fred.

Men syriske aktivister var tirsdag skeptiske til om det ville bli noen realitet.

- Verken opprørere eller regimet ser ut til å ønske våpenhvile. Fortsatt dør rundt 100 mennesker daglig, sa lederen for aktivistgruppa Syrisk Observatorium for Menneskerettigheter, Rami Abdel Rahman, som holder til i London.

Ingen forpliktelse Både regimet og opprørere ga fredsforslaget til Brahimi forsiktig støtte, men ingen av partene har villet forplikte seg til planen.

Og på krigsfronten ser lite ut til å endre seg fra de siste 19 månedene. Over 34 000 mennesker skal ha blitt drept.

Krigsfly angrep tirsdag områder i Syrias største by, Aleppo, og kampene raste i flere områder, ifølge menneskerettighetsgruppa.

Det ble også meldt om kamper i fylkene Damaskus, Deir Ezzor og Deraa. Onsdag skal fem medlemmer av samme familie ha blitt drept i et luftangrep mot en landsby i Idlib. Gruppa ser derfor mørkt på mulighetene for at våpnene skal stilne fredag.

- Utsettelse Heller ikke vanlige innbyggerne i hovedstaden Damaskus tror på noen ny og effektiv våpenhvile. Og dersom det virkelig skulle bli et opphold i krigshandlingene, vil det nytte lite, blir det sagt.

- Det kommer til stadighet nye internasjonale delegasjoner til Syria, men det betyr ikke annet enn noen dagers utsettelse av nye militære operasjoner der folk blir drept. Når utsettelsen er over, blir det utgytt enda mer syrisk blod, sier Damaskus-beboeren Abu Ahmed.

Kontroll - Regimet har fortsatt kontroll med utviklingen, og det var regimet som førte Syria ut i ulykka, fortsetter Ahmed, som er i 40-årene og arbeider i matvarebransjen.

Opposisjonsaktivisten Maya al-Haddad kaller planene om våpenhvile «en sammensvergelse mot det syriske folket».

- Brahimis besøk viser bare hvor maktesløst verdenssamfunnet står overfor dette skamløse regimet, sier hun til nyhetsbyrået DPA.

- Opposisjonen i Syria er splittet i mange mindre grupper og kan ikke ta samlede beslutninger. Derfor har Brahimis forslag simpelthen ikke noe for seg, sier Majid Seidnawi, som bor i den velstående og stort sett regimevennlige Damaskus-bydelen Qassa.

FN-plan FN arbeider likevel med planer for en fredsbevarende styrke som kan gå inn i Syria dersom en våpenhvile kommer på plass.

- Vi forbereder oss på å handle hvis det blir nødvendig og et mandat blir vedtatt, sier Hervé Ladsous, sjef for FNs fredsbevarende operasjoner.

Tidligere i år forsøkte en uvæpnet observatørstyrke på 300 personer å overvåke situasjonen. Men oppdraget mislyktes fordi volden bare fortsatte og risikoen ble for høy.

(NTB-Reuters)