SKUFFET:  Syrias president Bashar al-Assad talte for første gang siden de voldelige opptøyene tok til for fullt for om lag to uker siden. Foto: Reuters.
SKUFFET: Syrias president Bashar al-Assad talte for første gang siden de voldelige opptøyene tok til for fullt for om lag to uker siden. Foto: Reuters.Vis mer

Håpefulle demonstranter skuffet over presidentens tale

Syrias president nevnte ikke unntakstilstanden med et ord da han i dag slo fast at landet vil overleve komplottet mot landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syria har som så mange andre land i regionen opplevd stor uro den siste tiden. I den viktige byen Deraa er mer enn 60 mennesker drept i protestene, skriver BBC.

Deraa var også et viktig element da president Bashar al-Assad talte til nasjonalforsamlingen i dag. Det var ventet at han ville komme med løfter om reformer, og iallfall oppheve unntakstilstanden fra 1963. Det skjedde ikke.

- Deraa er i hjertene til alle syrere. Den er frontlinjen mot Syrias fiende, Israel, slo presidenten fast.

Han understreket at det ikke var et folkelig krav om reformer som utspiller seg i landets gater, men at utenlandske interesser presset på for å skape kaos.

- Dumme som angriper Syria - Syria er målet til et stort komplott fra utlandet, sa han i det som var hans første tale siden de voldelige sammenstøtene tok til for om lag to uker siden.

Assad sa at myndighetene vil gjennomføre reformer i Syria, og at folkets stemme vil bli hørt. Men han slo også fast at myndighetene ikke ville la seg presse til å gjennomføre reformer.

Presidenten fremhevet at Syria ikke vil bli et av regimene som faller i dominoeffekten av folkeopprør i den arabiske verdenen, men at landet slo tilbake mot de som konspirerer mot det.

- Vi har fiender som jobber hver dag for å undergrave Syrias stabilitet. De er dumme som angriper Syria, sa han.

- Vi kan ikke si at alle som gikk ut i gatene var del av denne konspirasjonen. Det hadde ikke vært korrekt, la han til.

Måtte stoppe flere ganger Flere ganger i løpet av talen måtte Assad stoppe opp. Applausen fra salen og støtteropene ble tidvis så massive at han ikke kunne fortsette.

Demonstrantene i gatene utenfor nasjonalforsamlingen var imidlertid ikke av samme oppfatning. Ihssan Zouabi sier til CNN at han er skuffet over talen fordi presidenten ikke svarte på folkets krav.

- Vi hadde håp før talen, men etterpå var vi alle sjokkerte. Vi forventet mye, mye mer, sier han.

 OPPTØYER:  Syria har vært preget av voldsomme opptøyer de siste dagene, og presidentens tale ble fulgt nøye i folket. Foto: (AP Photo/Hussein Malla)
OPPTØYER: Syria har vært preget av voldsomme opptøyer de siste dagene, og presidentens tale ble fulgt nøye i folket. Foto: (AP Photo/Hussein Malla) Vis mer