Håpefullt i Sri Lanka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bare ei uke etter et vellykt giverlandsmøte for Sri Lanka i Oslo, samles forhandlerne fra Sri Lankas regjering og Tamil-Tigrene til en ny runde i fredsforhandlingene, den første i Norge. Etter overraskende stor framgang i forrige runde i Thailand, forsøker Utenriksdepartementet i Norge å dempe forventningene til Oslo-runden. Det finnes en god grunn for dette, for nå må undertegnede avtaler settes ut i livet så det ikke blir noe etterslep.
  • Fredsprosessen har nå støtte fra et stort flertall i alle folkegrupper i Sri Lanka. For at dette skal vare, må folk flest se at vedtakene ved forhandlingsbordet gjennomføres, og at dette gjør dagliglivet deres bedre.

Dette er også viktig for det innviklede innenrikspolitiske spillet i Colombo, der maktkampen mellom statsminister Ranil Wickremesinghe og president Chandrika Kumaratunga kan komme til å koste et sammenbrudd i forhandlingene. Så lenge fredsprosessen har folkets klare støtte, er det vanskeligere for Kumaratunga å undergrave den. Og om enn Kumaratunga sier at hun også vil fred - hun er bare imot visse sider ved forhandlingene - så har lederskapet for Tamil-Tigrene mistet all tillit til henne.

  • Når Anton Balasingham fra Tigrene og G.L. Peiris fra regjeringen og deres følger setter seg ned i Oslo, er forholdet mellom de to motpartene bedre enn noen gang. Under giverlandsmøtet møttes Balasingham og statsminister Wickremesinghe for første gang, og alt var bare fryd og gammen. Onsdag holdt den tilbaketrukne Tiger-lederen Velupillai Prabhakaran en av sine sjeldne offentlige taler, i anledning «Martyrenes dag», der han roste statsministeren for hans «modige» og «ærlige» holdning. For første gang hørte vi også fra hans munn at Tigrene kan godta et sjølstyre nord og øst på øya i stedet for en egen tamilsk stat. Peiris sa etterpå at talen var «en verden av forskjell» fra tidligere taler.
  • Derfor skal vi ikke utelukke en positiv overraskelse i Oslo. Men vi vil minne om at forhandlingene nærmer seg et sannhetens øyeblikk der de politiske kjernespørsmålene som ligger til grunn for Asias lengste borgerkrig, skal på bordet. Og da er krisene like om hjørnet.