Håper å få dommen før han dør

ORKDAL (Dagbladet): - Hold dere for guds skyld unna tobakken, var Robert Lunds (67) siste hilsen ved avslutningen av røykesaken i Orkdal herredsrett. Han vet han snart skal dø, men håper å få leve lenge nok til å høre dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ti dager med forhandlinger, tas nå den historiske saken opp til doms. Sorenskriver John Egil Bergem regner med å ha en avgjørelse klar i løpet av tre ukers tid.

Uansett utfall, blir saken etter all sannsynlighet anket til Frostating lagmannsrett og seinere til Høyesterett. Men da vil ikke den døende tobakkskrigeren være til stede i rettssalen.

- Nei, så lenge lever jeg ikke. Hvis jeg får med meg avgjørelsen i herredsretten, så skal jeg være fornøyd, sier Robert Lund til Dagbladet.

Svak og utmattet

Han er tydelig svak og utmattet, der han sitter på sitt eget hvilerom to etasjer under rettssalen i Bårdshaug Herregård. De siste dagene har han ikke greid å følge så mye av forhandlingene.

- Det er verst om morgenen, sier Lund, som har fått strålebehandling hver dag under rettssaken. På bordet ved siden av ham står et fat med vafler, men han greier ikke å spise en eneste bit.

- Det går bare på intravenøs og flytende føde. Derfor blir jeg så slapp. Men det blir vel bedre når jeg er ferdig med strålebehandlingen, sier Lund.

Tenker ikke på døden

Behandlingen kan ikke redde hans liv. Han har langt framskreden lungekreft med spredning til hjernen.

- Jeg tenker ikke mye på døden. Vi skal jo den veien alle sammen, sier den dødssyke storrøykeren.

- Hvis rettferdighet skal legges til grunn, så skal jeg vinne. Det er tobakken som har ødelagt meg, mener Robert Lund.

- Men jeg håper uansett å ha fått fram budskapet om at røyking er farlig. Det er min siste hilsen til folk som ikke har kommet for langt, at de må prøve å slutte.

SLITEN: Robert Lund er svak og utmattet etter ti dager med forhandlinger i Orkdal herredsrett.