- Håper å få han ut av brakka før vinteren

Hammerfest kommune har gitt den psykisk syke 40-åringen botilbud på anleggsbrakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hammerfest kommune sier de jobber  på spreng med å gi et bedre botilbud til en 40 år gammel psykisk syk mannen.

Les saken Psykisk syk plassert i anleggsbrakke.

I forrige måned ble han utskrevet fra et flere måneders langt tvangsopphold på psykiatrisk institusjon, etter at han i vinter ble pågrepet under en storstilt væpnet aksjon.

I går satt kommunen i krisemøte for å finne en løsning.

- Vi har nå satt i gang straks tiltak for å utbedre mangler på boligen. Vi vil umiddelbart sende vaskehjelper og elektrikere til å ordne opp, sier Jørn Olsen, fungerende sektorleder for sosiale tjenester i Hammerfest kommune.

Han forteller til Dagbladet.no at 40-åringen må belage seg på å bli boende i anleggsbrakka en god stund framover.

- Før det blir kaldt

- Når regner dere med å ha et nytt botilbud klart?

- Vi håper å ha noe klart før det blir kaldt i Hammerfest til vinteren. Men vi jobber som sagt på spreng med å finne et mer egnet sted for han å bo, sier Olsen til Dagbladet.no.

HER BOR HAN: Den 40 år gamle mannen pågrepet under væpnet aksjon fikk tilbud fra kommunen om å bo i anleggsbrakke utenfor Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen/Finnmark Dagblad
HER BOR HAN: Den 40 år gamle mannen pågrepet under væpnet aksjon fikk tilbud fra kommunen om å bo i anleggsbrakke utenfor Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen/Finnmark Dagblad Vis mer

Anleggsbrakka 40-åringen er plassert på ligger et stykke unna bykjernen av Hammerfest, og har et steinbrudd som nærmeste nabo. Brakka er så godt som umøblert, og vinduene som er festet med låser, lar seg ikke åpne for lufting.

Da 40-åringen i slutten av mai ble flyttet fra tvangsavdelingen til frivillig psykisk helsevern ved Åsgård sykehus, og deretter umiddelbart skrev seg ut av sykehuset, ble han først tilbudt å bo på hotell i Hammerfest.

Deretter ble han på nytt innlagt på Åsgård sykehus i påvente av at kommunen skulle finne et botilbud.

Nå er mannen i ferd med å miste tålmodigheten.

- Tre ganger har jeg fått beskjed om at alt var i orden, men hva er det jeg kommer hjem til? Et anleggsområde med tungtrafikk, kanskje døgnet rundt, fortalte han til Finnmark Dagblad denne uken.

Rykter om underskriftskampanje

Mannen ble i vinter pågrepet i sitt hjem i Hammerfest av politiets spesialtrente beredskapstropp fra Oslo politidistrikt.

Pågripelsen skjedde etter en flere timer lang væpnet aksjon, der mannen hadde forskanset seg i sitt eget hjem med ladd automatvåpen og helt bensin over inngangspartiet til huset.

- Håper å få han ut av brakka før vinteren

Da aksjonen var over beslagla politiet våpen, øks, kniver, hasj og amfetamin i eneboligen i Hammerfest.

Til Finnmark Dagblad uttrykte 40-åringen bekymring for at han nå var plassert i anleggsbrakke på et anleggsområde utenfor byen, fordi nabolagene der han tidligere hadde bodd ikke vil ham tilbake.

De var redde for barna og hadde satt i gang underskriftskampanje, ifølge 40-åringen.

Jørn Olsen i Hammerfest kommune sier han er kjent med ryktene.

- Jeg har også hørt disse ryktene, men det er ikke grunnen til at han bor der han bor nå. Huset han tidligere bodde i er totalt ubeboelig og må totalrenoveres, sier Olsen.

Politiet reagerer

Politiinspektør i Vestfinnmark politidistrikt, Morten Daae, er blant de som har kritisert kommunen for at de ikke hadde hjelpeapparat og botilbud på plass, da mannen ble utskrevet.

Han mener kommunen ikke var forberedt på at mannen skulle komme hjem, og at de var altfor sene med forberede et botilbud.

- Forstår du at det kommer reaksjoner fra både politi og andre på at dere har plassert en psykisk syk i anleggsbrakke?

-
Dette er ikke noe vi ønsker, men boligkapasiteten i Hammerfest er sprengt, sier Olsen til Dagbladet.no.