Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HEDMARK HØYRE I MØTE MED STATSMINISTEREN

Håper å få regjeringen til å snu i ulvesaken

Forhandler med Erna Solberg og Vidar Helgesen nå.

OPERASJON OVERTALELSE: Frustrerte Høyre-topper fra Hedmark troppet opp på Statsministerens kontor i ettermiddag for å diskutere den betente ulvesaken, fra venstre Lise Berger Svenkerud,  Gunnar Gundersen , Knut Fangberget og Kristian Tonning-Riise, delvis skjult Randi Krogstad.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OPERASJON OVERTALELSE: Frustrerte Høyre-topper fra Hedmark troppet opp på Statsministerens kontor i ettermiddag for å diskutere den betente ulvesaken, fra venstre Lise Berger Svenkerud,  Gunnar Gundersen , Knut Fangberget og Kristian Tonning-Riise, delvis skjult Randi Krogstad.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frustrerte Høyre-topper fra Hedmark troppet i ettermiddag opp på Statsministerens kontor for å legge fram sine synspunkter i ulvesaken for statsminister Erna Solberg og miljøminister Vidar Helgesen.

Snuperasjon

- Jeg håper at vi får dem til å gå for en løsning i tråd med Stortingets vedtak, sier Gunnar Gundersen, stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark.

- Det dramatiske er at det brede ulveforliket var i ferd med å bli akseptert av alle parter, som et ganske godt forlik. Det var på tur til å roe seg lite grann. Men nå er alle fronter oppe igjen. Jeg synes det rett og slett er tragisk, sier Gunnar Gundersen.

- Siden det er så stor tvil om lovtolkningen, så får eventuelt domstolen avgjøre, slik det norske systemet er, sier han.

Voldsomme reaksjoner

Gunnar Gundersen ankom møtet sammen med blant andre varaordfører i Hamar Knut Fangberget, fylkesleder Lise Berger Svenkerud og førstekandidat ved høstens stortingsvalg Kristian Tonning-Riise.

Reaksjonene i hjemfylket har vært voldsomme etter at miljøminister Vidar Helgesen torpederte Stortingets ulveforlik rett før julefreden skulle senke seg.

20. desember besluttet Helgesen å redusere fellingstillatelsene for ulv i Hedmark fra 47 til 15, fordi lovavdelingen i Justisdepartementet mente fellingstillatelsene stred mot norsk lov og internasjonale forpliktelser.

Beslutningen kom selv om ulvestammen nå er større enn det et stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, Ap og KrF har besluttet. Lovavdelingen var imidlertid kommet til at ulven ikke hadde stort nok skadepotensial til å tillate felling og at det er mulig å begrense eventuelle skader på andre måter enn ved å skyte ulven.

Utmeldt i protest

Flere Høyre-medlemmer har meldt seg ut av partiet i protest, de finner det meningsløst å drive valgkamp.

- Det dreier seg om respekt for kunnskap og enkeltmennesker, at eiendomsretten skal være lik over hele landet. Her er det et stort flertall som ikke er villige til å lytte til mindretallet, sier Gunnar Gundersen.

Og legger til:

- Det er ganske spesielt. Ulvesaken roter opp i så mye og gir oss en voldsom følelse av å være overkjørt, sier Gunnar Gundersen.

Overser belastningen

Han mener regjeringen overser de belastninger man påfører mennesker i ulvesonen, man er ikke villige til å lytte til dem som lever med utfordringene.

- Du kan jo spørre hva folk ville sagt hvis de hadde noen schäferhunder løpende rundt husveggen. De aller flere fleste ville kviet seg for å gå ut. Ulven er av helt andre dimensjoner, både i størrelse og kraft, sier Gundersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media