Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper å få vite hvilken rolle kometene har spilt i jordas utvikling

Norske forskere i gledesrus over kometlandingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble i dag skrevet romhistorie da romsonden Philae landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Philae landet rett etter klokka 17, og landingen ble beskrevet som vellykket.

- Det var stor glede i kontrollrommet i Darmstadt, og det var stor glede på Norsk Romsenter. Det var også stor glede på Kongsberg, hvor de har vært med på å lage deler til Rosetta-oppdraget, sier avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, Terje Wahl, til Dagbladet.

Det er første gang en romsonde har foretatt en kontrollert landing på en komet.

LANDET: Philaes landing ble bekreftet like etter klokka 17 i dag. Dette bildet er en modell av Philae. Foto: ESA / Twitter
LANDET: Philaes landing ble bekreftet like etter klokka 17 i dag. Dette bildet er en modell av Philae. Foto: ESA / Twitter Vis mer

- Dette var den mest kritiske delen av oppdraget. Romsonden Philae falt i sju timer, og kometen spinner en runde på 12 timer, sier Wahl.

Det er forventet at de første bildene tatt av Philae vil komme i løpet av kvelden.

- Det er først når man får se bildene, at man virkelig får bekreftelse på at instrumentene fungerer som de skal, sier Wahl

Jordas utvikling Philae skal etter planen begynne sitt møysommelige arbeid med å samle informasjon fra kometen.


- Philae har kameraer som vil ta detaljerte bilder, og vil også kunne måle overflaten med forskjellige bølgelengde. Den vil kunne ta et slags ultralydbilde av kometen, og vise det indre livet til en komet. Den kan også bore 20 centimeter ned i bakken, og ta opp grus eller snø, og analysere det med kjemiske instrumenter, sier Wahl.

- Hva håper man å få vite om kometen?

- Det aller viktigste man håper å kunne få vite noe mer om, er hvilken rolle kometene har hatt når det gjelder jordas utvikling. Det er en teori, som mange holder med, om at mesteparten av vannet på jorda kom hit med kometene. Noen spekulerer i at liv har kommet til jorda fra kometene. Det er mer spekulativt. Men nå vil man finne mer ut hva slags vann er på kometene, og finne hvor mange forskjellige organiske stoffer som kan ha vært byggeklosser til utvikling av liv. Jeg har ingen tro på at de finner kometdyr krabbende der, he-he.

EN GLEDENS DAG:  Terje Wahl, ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter
EN GLEDENS DAG: Terje Wahl, ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter Vis mer

Philae har et batteri som vil vare i to og et halvt døgn, sier Wahl.

- Nå gjelder det å få gjort så mange målinger som overhodet mulig. Man har også et håp om å kunne lade opp batteriet igjen ved hjelp av solcellepanelene, men det avhenger helt av hvor mye støv og grus som legger seg på panelet, sier han.

- Utrolig prestasjon At romsonden Philae klarte å lande på en komet, er blant de største hendelsene innen romforskningen noensinne, mener romfartsekspert Erik Tandberg.

- Hvis vi ser på hele romalderen under ett, så var ikke dette like stort som landingen på månen. Men for ubemannet utforskning av universet, er dette blant det største som har hendt, sier Erik Tandberg til NTB.

IMPONERT:  Romekspert Erik Tandberg.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
IMPONERT: Romekspert Erik Tandberg. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Tandberg beskriver prestasjonen som «utrolig» tatt i betraktning alt som kunne gå galt.

- Det var utrolig spennende. Det var ting ved landingssystemet som ikke virket som det skulle, så jeg var engstelig for at den ikke skulle få forankret seg, men heldigvis gikk det bra, sier han.

Tandberg overvar kometlandingen på Norsk Romsenter, men var i et intervju akkurat da landingen skjedde.

ROMSONDEN:  Her er Philae på vei mot kometen. Foto: EPA/ESA/Rosetta/Philae/CIVA
ROMSONDEN: Her er Philae på vei mot kometen. Foto: EPA/ESA/Rosetta/Philae/CIVA Vis mer

- Jeg hørte jubelen i bakgrunnen. Jeg ble rørt, sier Tandberg.

- Tatt i betraktning de utfordringene man sto overfor og alt som kunne gå galt, så var det en utrolig prestasjon å få det til. Men de hadde også en porsjon flaks. Det var opplagt at det var steiner der, og landing på en stein kunne betydd fiasko, sier Tandberg til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media