Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper å finne AirAsia-flyets svarte bokser

Letemannskaper i Indonesia har funnet to store vrakdeler fra AirAsia-flyet.

LETER: Søket etter omkomne og vrakdeler fortsetter etter at AirAsia-flyet krasjet i sjøen 28. desember. Foto: Dewi Nurchayan / EPA / NTB Scanpix
LETER: Søket etter omkomne og vrakdeler fortsetter etter at AirAsia-flyet krasjet i sjøen 28. desember. Foto: Dewi Nurchayan / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vrakdelene er funnet på rundt 30 meters dyp i Javasjøen, der det de siste dagene også er hentet opp 30 omkomne fra havet.

- Jeg kan forsikre dere om at disse to store gjenstandene tilhører AirAsia-flyet vi har lett etter, sier lederen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Soelistyo.

Den største vrakdelen er om lag fem ganger ti meter stor, mens den andre delen er om lag sju ganger halvannen meter.

Dykkere skal nå gå ned til flyvraket i håp om å finne flere omkomne, samt flyets ferdsskriver og taleregistrator, de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hvorfor det styrtet.

- Hovedfokuset i dag er å finne og hente opp ofre, sier Bambang Soelistyo.

Sterke strømmer Fredag ble halen på det styrtede flyet funnet på havbunnen i det samme området, og flere mindre vrakrester er observert.

Å finne de svarte boksene er avgjørende for å kunne finne ut hvorfor flyet styrtet.

Sterke havstrømmer har gjort det vanskelig å få manøvrert undervannsfartøyet som benyttes for å ta bilder av gjenstandene på havbunnen.

Nærmere 30 båter og et 20-tall fly og helikoptre deltar i redningsarbeidet, som de første dagene ble hindret av dårlig vær i området.

De siste dagene har imidlertid værforholdene bedret seg noe.

Midlertidig forbud Flyet var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore da det styrtet utenfor Borneo sist søndag.

Ifølge det indonesiske transportdepartementet hadde AirAsia ikke tillatelse til å trafikkere strekningen på søndager, og lavprisselskapet hadde heller ikke søkt om å få gjøre det.

Indonesiske luftartsmyndigheter har nå gitt selskapet et midlertidig forbud mot å fly denne ruten.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook