Håper å finne Amundsens dødsfly

SOMMARØY (Dagbladet): Endte Roald Amundsens siste reis i sjøen utenfor Sommarøy i Troms - en junidag i 1928? Håpet om å finne motorene fra «Latham» - polarheltens fly - vil trekke til seg dykkere fra store deler av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En unik sjanse. Dette vil spre seg raskt, sportsdykkere kan reise langt for et slikt attraktivt mål. Amundsen var en av verdenshistoriens mest kjente menn, sier Ian Lloyd-Jones fra Wales.

I går kveld var han med da de første dykkene ble gjennomført.

Søket etter Amundsens sjøfly er basert på den nå 95 år gamle Jenny Johansens utrolige observasjoner. I 74 år har hun båret på en hemmelighet som kan endre norsk og internasjonal polarhistorie.

Taus siden 1928

- Jeg så «Latham» på sjøen utenfor Værholmen. Flyet lå og duppet i sjøen. Jo mer jeg i dag betrakter bildene av flyet, jo mer sikker er jeg på at det var dette flyet jeg så, forteller hun i dag.

- Hvorfor har du ventet så lenge med å fortelle dette?

- Jeg ble ikke trodd i bygda den gang. Så det var ikke mer å mase med, sier Johansen.

Inntil nylig var også hennes nærmeste familie uvitende om det hun så i 1928.

Tror på funn

Området der flyet kan ha forlist eller styrtet i sjøen ligger om lag en halv nautisk mil fra land.

Bunnen er dekket av halvannen meter tareskog og gjør søket vanskelig.

- En eventuell motor kan dessuten ha falt ned trange kløfter. Men om motoren er her, vil den til slutt bli funnet. Det krever bare tid, og mange dykkere, sier Tromsø-dykker Hans Arne Jacobsen.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen vil ha i gang en offentlig leiteaksjon innen neste vår. Også direktør ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø, Kjell Lutnes, mener området må gjennomsøkes grundig.

- Amundsen var tvunget til å fly lavt med tung last. Motorene var for svake til å fly over fjell og tåkebanker. Derfor måtte flyet følge fjorder og sund ut mot havet. Problemer kan ha ført til at det returnerte. Teorien styrkes også av funnet av flottøren ved Torsvåg på Vannøy i Troms, sier Lutnes.

Pirrende

Trolig vil miniubåt bli satt inn i søket. Men før det håper altså sportsdykkere å komme opp fra dypet med en bit verdenshistorie i hånda.

- Utrolig spennende. Jeg kjente det i magen der nede. Det å finne noe som kan bevise at tidenes mest berømte nordmann døde nettopp her, det ville være en sensasjon, sier Sonja Hanssen.

Hun tok det ikke så tungt at de første 40 minuttene i dypet ikke ga noe resultat.

- Det blir mange helgeturer ut hit den nærmeste tida.

VIL LØSE GÅTEN: Ekteparet Sonja og Tor-Arne Hanssen (i vannet) planlegger dykket i samtale med Bjørn Pedersen. Nye opplysninger gir håp om å finne Amundsen fly «Latham» som ble borte i 1928.