Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

En 1400 år gammel tekst kan kaste nytt lys over Det nye testamentet.

UNDERTEKST: I manuskriptet Codex Zacynthius finner vi Lukasevangeliet, slik det ble skrevet på 600-tallet. Manuskriptet, av dyreskinn, ble vasket og overskrevet på 1300-tallet, men den originale teksten kan fortsatt sees som rød tekst, bak den mer fremdtredende svarte teksten. Foto: Cambridge University Library
UNDERTEKST: I manuskriptet Codex Zacynthius finner vi Lukasevangeliet, slik det ble skrevet på 600-tallet. Manuskriptet, av dyreskinn, ble vasket og overskrevet på 1300-tallet, men den originale teksten kan fortsatt sees som rød tekst, bak den mer fremdtredende svarte teksten. Foto: Cambridge University LibraryVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cambridge University Library har sikret seg et manuskript fra 600-tallet som kan kaste nytt lys over utviklingen av det nye testamentet.

Manuskriptet er kjent som Codex Zacynthius, etter den Greske øya Zakynthos, der manuskriptet ble funnet.

De 176 sidene er laget av pergament - behandlet dyreskinn.

Nytt lag På 1300-tallet ble sidene vasket for å gjenbrukes, en praksis som var vanlig i en tid da få leste bøker, og det var vanskelig å få tak i materiale å skrive på.

Et nytt lag med tekst, ble skrevet over den eldre teksten fra 600-tallet.

Det er imidlertid den eldste teksten, underteksten fra 600-tallet som er av interesse for forskerne.

I denne underteksten, som kan sees som røds skrift under den mer fremtedende sorte, finner man Lukasevangeliet 1:1 - 11:33.

- Detektivarbeid Det Nye Testamentet, mer eller mindre slik vi kjenner det i dag, ikke ble ferdigstilt før på 1500-tallet, av den nederlandske skriftlærde Erasmus. Han baserte sin versjon av Det nye testamente på seks eldre manuskripter.

Men Erasmus hadde bare tilgang til en ufullstendig versjon av Codex Zacynthius. Man håper derfor at en fullstendig gjennopprettelse av originalteksten kan kaste nytt lys over bibelhistorien.

- Funnet og identifiseringen av denne underteksten er et virkelig detektivarbeid. Vi håper foto- og datateknologi vil gi oss muligheten til å gjenopprette hele den skjulte teksten, sier Lord Williamss of Oystermouth, som har jobbet for at Cambridge University Library skulle sikre seg manuskriptet.

Cambridge University Library kjøpte manuskriptet for 1,1 millioner pund fra The British and Foreign Bible Society, som hadde hatt manuskriptet i sitt eie i mer enn 200 år.