Håper å finne nye hemmeligheter i Bibelen

En 1400 år gammel tekst kan kaste nytt lys over Det nye testamentet.

UNDERTEKST: I manuskriptet Codex Zacynthius finner vi Lukasevangeliet, slik det ble skrevet på 600-tallet. Manuskriptet, av dyreskinn, ble vasket og overskrevet på 1300-tallet, men den originale teksten kan fortsatt sees som rød tekst, bak den mer fremdtredende svarte teksten. Foto: Cambridge University Library
UNDERTEKST: I manuskriptet Codex Zacynthius finner vi Lukasevangeliet, slik det ble skrevet på 600-tallet. Manuskriptet, av dyreskinn, ble vasket og overskrevet på 1300-tallet, men den originale teksten kan fortsatt sees som rød tekst, bak den mer fremdtredende svarte teksten. Foto: Cambridge University Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cambridge University Library har sikret seg et manuskript fra 600-tallet som kan kaste nytt lys over utviklingen av det nye testamentet.

Manuskriptet er kjent som Codex Zacynthius, etter den Greske øya Zakynthos, der manuskriptet ble funnet.

De 176 sidene er laget av pergament - behandlet dyreskinn.

Nytt lag På 1300-tallet ble sidene vasket for å gjenbrukes, en praksis som var vanlig i en tid da få leste bøker, og det var vanskelig å få tak i materiale å skrive på.

Et nytt lag med tekst, ble skrevet over den eldre teksten fra 600-tallet.

Det er imidlertid den eldste teksten, underteksten fra 600-tallet som er av interesse for forskerne.

I denne underteksten, som kan sees som røds skrift under den mer fremtedende sorte, finner man Lukasevangeliet 1:1 - 11:33.

- Detektivarbeid Det Nye Testamentet, mer eller mindre slik vi kjenner det i dag, ikke ble ferdigstilt før på 1500-tallet, av den nederlandske skriftlærde Erasmus. Han baserte sin versjon av Det nye testamente på seks eldre manuskripter.

Men Erasmus hadde bare tilgang til en ufullstendig versjon av Codex Zacynthius. Man håper derfor at en fullstendig gjennopprettelse av originalteksten kan kaste nytt lys over bibelhistorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer