-Håper å komme hjem i morgen

Påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp har sittet fast i kupprammede Mali.

PÅ VEI HJEM: Anne-Marie Helland og de to andre medarbeiderne i Kirkens Nødhjelp er forhåpentlig snart på et fly tilbake til Norge. Kuppmakerne i Vestafrikanske Mali sperret grensene etter militærkuppet torsdag. De er nå åpnet igjen. Bildet er hentet fra huset Helland har oppholdt seg. Foto: Arne Grieg Riisnæs, Kirkens Nødhjelp
PÅ VEI HJEM: Anne-Marie Helland og de to andre medarbeiderne i Kirkens Nødhjelp er forhåpentlig snart på et fly tilbake til Norge. Kuppmakerne i Vestafrikanske Mali sperret grensene etter militærkuppet torsdag. De er nå åpnet igjen. Bildet er hentet fra huset Helland har oppholdt seg. Foto: Arne Grieg Riisnæs, Kirkens NødhjelpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi sitter på flyplassen nå. Vi ser fram til å komme hjem, sier påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland.

Sammen med to andre medarbeidere fra Kirkens Nødhjelp har hun sittet fast i Malis hovedstad Bamako siden de militære kuppmakerne påla portforbud etter kuppet torsdag.

I Norge torsdag
Helland skulle egentlig vært tilbake lørdag. Natt til tirsdag kom beskjeden om at portforbudet var opphevet. Tidligere i dag var hun avventende til beskjeden om at de nå har plass på flyet som letter 15.15 norsk tid. Samme beskjed kom i går.
- Vi hadde plass, men franskmenn ble prioritert, forteller Helland.

Det var rundt 70 nordmenn i Mali da de militære kuppmakerne slo til, de fleste tilknyttet misjonsvirksomhet.

Hotellet til den påtroppende generalsekretæren var i nærheten av handlingenes sentrum rundt Presidentpalasset. Helland og de andre i reisefølget ble da flyttet til et privat hus i en roligere del av byen på grunn av sikkerhetsmessige grunner. I perioder har det likevel gått rykter om ungdomsgjenger med våpen som har trengt seg inn i hus i området.

Uoversiktlig situasjon i nord
Helland og de andre representantene fra Krikens Nødhjelp var i landet for å kartlegge hjelpearbeidet i det sultrammede nord. Etter kuppet er situasjonen uoversiktlig.
- Vi har jobbet mye med å karlegge situasjonen hvor det er en økende grad av uro. Ulike fraksjoner står mot hverandre, og sultrammede er drevet på flukt, forteller Helland.

KUPPMAKERNESoldater patruljerer gatene mellom Malis hovedstad Bamako. Foto: AP/Rebecca Blackwell/
KUPPMAKERNESoldater patruljerer gatene mellom Malis hovedstad Bamako. Foto: AP/Rebecca Blackwell/ Vis mer

Kirkens Nødhjelp har drevet hjelpearbeid i Mali i over 30 år og er godt kjent blandt lokalbefolkningen. Nå samarbeider de med FNs matvareprogram i området.