Håper å starte nedkjølingen i dag

Tror strømforsyningen i Fukushima er tilbake i løpet av helgen.

 FARE:  Det er fortsatt fare for utslipp fra Fukushima, men nedkjølingen kan begynne i dag. Foto: (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.)
FARE: Det er fortsatt fare for utslipp fra Fukushima, men nedkjølingen kan begynne i dag. Foto: (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden jordskjelvet og tsunamien som rammet landet, har arbeidet med å sikre atomkraftverket Fukishima vært svært vanskelig. Nå gjenstår det å legge rundt 1,5 kilometer med strømkabel før kjøleanlegget kan skrus på, melder NHK.

Ifølge selskapet som eier reaktoren, TEPCO, håper man at strømtilførselen er på plass i løpet av dagen. Da kan man begynne nedkjølingen av reaktor 1 og 2.

Reaktor 5 og 6 kjøles allerede ned ved hjelp av dieselgeneratorer.

Spyler fra lufta For reaktor 3 og 4 håper man at nedkjølingen kan være i gang i løpet av søndagen, melder CNN.

Arbeidet ved Fukushima har i stor grad handlet om å få kjølt ned reaktorene. Dette har man forsøkt å gjøre med blant annet sjøvann, og i natt norsk tid var igjen helikoptere i luften over kraftverket og spylte vann.

Nedkjølingen vil redusere utslippet av radioaktivt materiale, og forhindre en total nedsmelting.

Vellykket Målinger fra området rundt fortsetter å bekrefte at utslippet er mindre enn fryktet.

Graham Andrew, en spesialrådgiver for IAEA-direktøren, slår fast at forsøket med å bruke sjøvann til å kjøle ned reaktorene har vært vellykket.

Japanske myndigheter har fått kraftig kritikk for å ha holdt tilbake informasjon om atomsituasjonen. Regjeringen erkjente da også i går at situasjoen viste seg å være langt mer alvorlig enn først antatt.