Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper å ta bin Laden i dag

PARK CITY (Dagbladet): På dagen tre måneder etter terrorangrepene mot New York og Washington kjemper Osama bin Laden og 1000 al-Qaida-krigere det som kan bli terroristlederens siste kamp i en avsides fjelldal ved Tora Bora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jublet etter terroraksjonene

Amerikanske B-52 bombefly, jagerbombere fra USAs hangarskip og krigere fra Nordalliansen og pashtuner-enheter drev i går al-Qaida-enhetene ut av hulekomplekset og inn i en forlatt landsby. Der er denne styrken blitt bombet og beskutt hele natt til i dag for å hindre dem i å bevege seg inn i fjellene og over grensa til Pakistan.

I dag vil kommandantene sette inn et større angrep for å ta Osama bin Laden, død eller levende, slik president George Bush ville ha det like etter terrorangrepene 11. september

Symbolsk

Det ligger en tung symbolikk i at bin Laden og det hans forfølgere tror er bin Ladens livgarde, kanskje utkjemper sitt siste slag nøyaktig tre måneder etter at 3500 mennesker ble massemyrdet av bin Ladens terrorister i New York og Washington.

I går så også president George Bush på videoopptaket som ble funnet i et hus i Jalalabad der bin Laden snakker med en mulla på arabisk og sier at han ble overrasket over hvor omfattende skadene etter terrorangrepene ble.

I hele går veide Bush og hans rådgivere fram og tilbake hvorvidt opptakene skulle offentliggjøres, og i tilfelle hvordan.

Kraftig motstand

Krigerne fra al-Qaida gjorde kraftig motstand med bombekastere og maskingevær da styrkene som er USAs alliert drev dem bort fra den strategiske Milawa-dalen i «De hvite fjellene», der inngangen til hulekompleksene i Tora Bora ligger. Ingen hadde i går faktisk sett Osama bin Laden sammen med denne elitestyrken.

Samtidig intensiverte US Marines sin jakt på mulla Omar i områdene rundt Kandahar med såkalte jegerteam.

I Washington sa viseforsvarsminister Paul Wolfowitz at de amerikanske styrkene står overfor en vanskelig oppgave med å finne Osama bin Laden og uskadeliggjøre al-Qaida.

- Et stort antall al-Qaida-terrorister er fortsatt på frifot. Det kommer til å bli en svært langvarig og vanskelig oppgave, sier han.

DREVET UT: bin Ladens soldater skal være drevet ut av hulene sine og inn i en landsby som nå bombes dag og natt av amerikanske fly. Nordalliansens soldater står klare til å rykke inn i landsbyen.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart