<strong>REDNINGSAKSJON:</strong> En omfattende redningsaksjon ble satt i gang da cruiseskipet «Viking Sky» fikk motorstans lørdag. FOTO: NTB Scanpix
REDNINGSAKSJON: En omfattende redningsaksjon ble satt i gang da cruiseskipet «Viking Sky» fikk motorstans lørdag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Viking Sky»:

Håper å være tilbake på sjøen innen kort tid

Både politiet, brannvesenet, rederiet og Helse Møre og Romsdal hyller helgas omfattende redningsaksjon. Rederiet håper å være tilbake til sjøs i starten av april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld har Fræna kommune kalt inn til pressekonferanse hvor de involverte i redningsarbeidet får fortelle om sine opplevelser fra den dramatiske redningsaksjonen som pågikk i helga.

En representant fra rederiet, Matt Grimes, forteller at de har satt i gang egne undersøkelser, samt at de støtter politiets undersøkelser. Han kan ikke fastslå et tidspunkt for når undersøkelsene er ferdig, men opplyser at skipet sannsynligvis vil være i Molde et par døgn til.

- Videre blir det sendt til reparasjon for å erstatte møbler og andre ting som ble ødelagt. Vi håper at skipet vil være tilbake til sjøs i starten av april.

Fem fortsatt på sykehus

Grimes forteller at man må vente på svar før man kan fastslå årsaken til motorstansen.

- Undersøkelsene vil også avgjøre hvorvidt det var riktig av oss å være ute på havet i slike forhold, sier han.

Grimes opplyser at fem personer fortsatt er innlagt på sykehus, men forventer at de vil bli skrevet ut i løpet av de kommende dagene.

DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer

Deler ut ros

Først ute til å hedre innsatsen til de som var involvert i helgas redningsaksjon, var varaordfører Jan Arve Dyrnes:

- På vegne av kommunen vil jeg si tusen takk til alle som hjalp til i redningsarbeidet. I tillegg vil jeg rose dem som gjennom hele natta satt i helikoptrene og jobbet i det været, sier han.

Daglig leder i Bryn IL, David André Bruun, forteller at de greide å mobilisere omtrent 70 personer på bare én time.

- Jeg blir rørt når jeg sier dette, sier han.

Dramatisk helg

Lørdag ettermiddag sendte cruiseskipet «Viking Sky» ut et mayday-signal om motorstans på Hustadvika i Fræna kommune langs Møre-kysten. 1373 personer var om bord, og i løpet av det påfølgende døgnet ble 479 personer fraktet til land om bord i helikoptre.

Natt til søndag drev cruiseskipet «Viking Sky» inn mot land, og var bare hundre meter unna grunnbrottene da de fikk ankerfeste.

Etter hvert fikk skipet start på en av hovedmotorene, og seilte søndag ettermiddag til Molde assistert av flere slepebåter.

Effektiv aksjon

Under mandagens pressekonferanse brukte fylkesmann Rigmor Brøste anledningen til å rose både fylkesledelsen og nabokommunene som bidro.

Knut Erik Storheim i Helse Møre og Romsdal forteller at de aldri hadde øvd på et slikt scenario, og var stolt over at de klarte å få tak i 17 ambulanser på bare én time.

Klokka 17.30 - tre timer etter mayday-signalet - hadde de gjort klart hotellrom til alle de evakuerte, ifølge varaordfører Dyrnes.

UNDERSØKELSER: Politistasjonssjef i Molde, Per Karstein Røv forteller om situasjonen i Molde nå. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Rederiet takker

Også representanten fra rederiet, Matt Grimes, deltok i hyllesten av aksjonen.

- På vegne av Torstein Hagen og Viking Ocean Cruises vil vi si tusen takk for all innsatsen som Fræna kommune gjorde denne helga, sier Grimes.

- Jeg har i dag snakket med de nesten 300 hundre frivillige som var involvert i redningsarbeidet. Jeg synes alle har levert prestasjoner i verdensklasse.

Grimes forteller at mange av gjestene nå har dratt fra Norge.

- Mannskapet om bord er ved godt mot og sier tusen takk til alle som bidro i helga.

Tilsyn

Mandag opplyser Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding at de har gjennomført første tilsyn i dag, men uttaler at det er «for tidlig å trekke konklusjoner rundt hva som var årsaken til at skipet mistet motorkraft på Hustadvika lørdag ettermiddag».

Videre opplyser de at det har vært et strømbrudd, men de vet foreløpig ikke noe om årsaken til dette.

«Det som imidlertid er klart, er at når hendelsen først oppsto, så har mannskapets kompetanse og innsats vært en viktig faktor til at det gikk bra.»

Inspektører fra direktoratets tilsynskontor i Kristiansund, samt en representant fra passasjerskipsavdelingen i Haugesund, deltok på mandagens tilsyn. Tirsdag vil det bli utført ytterligere tilsyn i samarbeid med politi og Statens Havarikommisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer