- Håper Adam får begynne på skolen på Senja

Den irakiske 9-åringen har mistet to års skolegang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKROLSVIK (Dagbladet.no): Inne i bussen sitter en liten, mørk gutt med topplue og vifter med et norsk flagg.

Sammen med mamma Fwzia, pappa Hussain , og småsøsknene Nor (3) og Mohammed (1 mnd.) skal han de neste månedene bo på asylmottak i Skrolsvik på Senja. Den irakiske familien er slitne men spente.

-Vi vet ingenting om dette stedet. Vi håper det er internett her, så vi kan chatte med familien hjemme i Irak, sier Fwzia.

Les også: Barna i bygda gleder seg til å få nye venner.

- Måtte flykte på grunn av religion

Hun snakker godt engelsk, og forteller at familien måtte flykte fra Basra fordi hun er sunnimuslim og ektemannen er shiamuslim.

-De sa vi måtte skilles eller reise vår vei. Derfor reiste vi, for å være sammen. Nå vil vi bare ha et trygt sted å bo med våre barn, sier hun.

Adams største ønske er å begynne på skolen.

-Han har gått glipp av to års skolegang fordi vi flyktet hjemmefra. Han har veldig lyst å begynne på skolen, og han er en oppvakt gutt, sier moren.

Møter mørketida for første gang
I dag kom de aller første asylsøkerne til asylmottaket Senjehesten i Skrolsvik. De kom med buss fra Bardufoss og fly fra Gardermoen, og flere av dem kjente hverandre fra transittmottaket på Løren i Oslo.

De skulle vært 27, men fem valgte å bli værende i Oslo. Det ble for tøft å reise så langt nord.

Ute er det helt mørkt når de kommer til Senja klokka 14.30, og de ser ikke en gang havet som ligger nesten rett utenfor huset.

Dagbladet ble møtt av tre elger da vi kjørte til mottaket.

-Det er vel ikke bjørn her? Lurer Fwzia på.

Les mer om saken her.

Eget barnerom
Vi blir med dem inn i den lille leiligheten, der de har eget bad, et barnerom og et litt større oppholdsrom.

De hadde veldig ønsket seg egen tv, og aller helst dobbeltseng, men synes likevel rommet er greit.

-Ungene er glade for å få sitt eget rom, sier Fwzia, mens Adam og Nor løper rundt og flørter med journalistene.

I januar vil asylsøkerne få norskundervisning tre dager i uka, og mottaksleder Dag Olsen lover å lage kino i kjelleren.

- Nå må vi snakke med de som skal bo her og kartlegge hvilke behov de har, men vi har mange planer for hva de kan gjøre, sier Olsen.

Han er fullt klar over at motstanden i bygda har vært til dels stor, men har likevel tro på at ting skal gå bra. I går var ledelsen for mottaket i møte med representanter fra både kommune og politi, og Olsen håper å dra nytte av de erfaringerne man har gjort seg med asylmottaket på Finnsnes.

- Glad i Nord-Norge
-Vi har vært i asylmottak på Finnsnes før, og liker oss veldig godt i Nord-Norge. De tar godt i mot flyktninger, og nordlendinger er varme folk, sier Maria Gazul fra Moldova.

Hun kommer sammen med mannen og datteren, og ser lyst på framtida i Skrolsvik, og forteller at de har flere venner på Finnsnes, som ligger en drøy time unna. De søker om asyl i Norge for andre gang. Nå håper de å få lov å være her.

-Vi har vært på flukt i flere forskjellige land i sju år, og det er slitsomt. Nå håper vi på et bedre liv og et fast sted å bo, sier Maria og mannen Abdul Jabar Bahalori.

De er svært positive til det nye mottaket, og synes det ser kjempefint ut.

Han er fra Afghanistan, og også de har flyktet for å få lov å være sammen. Datteren Yalda er seks år, og håper å få begynne på norsk skole.

Viet plass i revyen
På sikt skal det komme opp mot hundre asylsøkere til den vesle bygda Skrolsvik sør på Senja. Motstanden har vært til dels stor, og bygda føler seg overkjørt av UDI som valgte å tillate et så stort mottak.

Regionsleder Bjørn Fridtfeldt i UDI-Nord er klar over at han ikke er veldig populær i bygda. Han er også viet plass i bygdelagets revy som har premiere i morgen.

-Ja, jeg vet det, det er bare hyggelig.

-Men du er ikke den mest populære mannen her i bygda?

-Nei, og jeg har full forståelse for at folk kan føle seg overkjørt. Det har gått fort, og jeg skjønner at de synes mottaket er blitt stort. Men for oss er det uaktuelt å åpne et mottak med 30-40 plasser, det ville ikke gå rundt økonomisk, sier Fridfeldt.

Han har stor tro på at det skal gå helt fint i Skrolsvik.

-Jeg kommer nok heller ikke til å bli populær den dagen jeg må legge ned mottaket og bygda mister både arbeidsplasser og et innslag de har lært seg å sette pris på, sier Fridtfeldt.

Asylmottak i Skrolsvik

• Skrolsvik ligger i Tranøy kommune sør på Senja, og har mellom 80 og 90 innbyggere.
•Stedet har en dagligvarebutikk. Nærmeste skole og barnehage er på Stonglandseidet, to mil unna. Lakseslakteriet brant ned for noen år siden.
• Asylmottaket ligger i det nedlagte kystfortet Senjehesten, halvannen kilometer fra butikken. her har tidligere vært campingplass.
• I Tranøy kommune bor det rundt 1570 innbyggere. Senja er Norges nest største øy, med cirka 8000 innbyggere.
• Bare i år har det åpnet over 40 nye asylmottak i Norge. I dag er det totalt 100 asylmottak fordelt på ca. 90 norske kommuner.
• I november i år kom det 1426 asylsøkere til Norge.
• I løpet av årets elleve første måneder har det vært en økning på 130 prosent i antall asylsøkere. Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer