KRONTALE: Stortinget hadde sin høytidelige åpning tirsdag 2. oktober. I den anledning holdt kong Harald en tale foran hele det offisielle Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Årets trontale kan ha vært Solberg-regjeringens siste:

- Håper alle i KrF lyttet nøye

Venstre-leder Trine Skei Grande håper alle i KrF hørte godt etter da kong Harald tirsdag leste opp regjeringens programerklæring for det kommende året.

Dersom KrF under det ekstraordinære landsmøtet 2. november skifter side i norsk politikk, var trontalen som kongen leste opp under Stortingets høytidelige åpning, den siste som ble lagt fram av Erna Solbergs regjering.

TRONTALEN: Her mottar kong Harald trontalen fra statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TRONTALEN: Her mottar kong Harald trontalen fra statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg håper at vi heller utvider regjeringen med KrF. Jeg tror alle i KrF fikk med seg forskjellen på denne talen og de tidligere trontalene fra Solberg-regjeringen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun viser til at Jeløya-erklæringen, som Venstre var med å forhandle fram, ble lagt til grunn for en tale som kretset rundt temaene omstilling, inkludering, klima, internasjonal solidaritet og fattigdomsbekjempelse.

- Jeg håper KrF lyttet til talen og fikk med seg at det lå en invitasjon der. KrF er hjertelig velkommen inn, sier hun.

Holder seg til Erna

På spørsmål om det kan være aktuelt for Venstre å bli med på en samling av de tre gamle sentrumspartiene under Ap's ledelse dersom Solberg-regjeringen faller, kommer svaret kontant:

UNDER PRESS: KrF-leder Knut Arild Hareide kan ha snudd opp ned på norsk politikk med sin tale fredag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UNDER PRESS: KrF-leder Knut Arild Hareide kan ha snudd opp ned på norsk politikk med sin tale fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Nei. Venstre gikk til valg på borgerlig samarbeid med Erna Solberg som statsminister. Den lovnaden vil vi holde, sier hun.

Grande vil ikke svare på om hun selv ble skuffet da hun hørte Hareides konklusjoner til landsstyret sist fredag.

- Men KrF bør bli flinkere til å trekke fram egne seiere og ikke lage karikaturer av hva regjeringen står for, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NTB at han godt kunne ha satt navnet sitt under store deler av trontalen - men han var ikke like tilfreds med alt:

- Talen sa jo ikke så mye om distriktspolitikken og det med å ta hele landet i bruk. Det ble også brukt enkelte ord om innvandringspolitikken som jeg ikke ville brukt, sier han.

- Svakeste noensinne

Ap-leder Jonas Gahr Støre beskriver trontalen som den «svakeste han har hørt».

- Det er den svakeste jeg har hørt når det kommer til handling og konkret politikk. Det var lite annet der enn beskrivelser av en lang rekke utfordringer, som de fleste vil nikke til.

- Var trontalen den siste fra denne regjeringen?

- Det vil tida vise, svarer han.

Statsminister Erna Solberg (H) svarer slik på samme spørsmål:

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det vet man jo ikke, så det blir spennende. Men jeg er optimistisk og tror KrF ser hva partiet har oppnådd sammen med oss. Denne regjeringen har fremmet mange viktige saker som KrF er opptatt av, sier hun.

Advarer mot SV-veto

Solberg sier hun har forståelse for at KrF står oppe i en vanskelig debatt akkurat nå.

- Med oss får de en flertallsregjering. Går de mot Arbeiderpartiet, blir det en mindretallsregjering, som i mange saker må støtte seg på SV. Da får SV et veto over KrFs viktigste saker, sier statsministeren.

Hun sier det mest intensive arbeidet med statsbudsjettet som legges fram på mandag, nødvendigvis må utsettes til etter at KrF har truffet sitt retningsvalg.

- Men foreløpig styrer denne regjeringen som om vi skal bli sittende uendelig lenge, sier hun.

Exit Hareide

Solberg vil ikke kommentere hvorvidt hun tror Hareide kan bli sittende hvis partiet ikke følger rådet hans om å gå i regjering med Ap og Sp.

Men her er KrF-nestleder Olaug Bollestad, som ikke deler Hareides syn, helt krystallklar:

- Det er ingen partilederdebatt i dette. Vi tre som sitter i ledelsen, er ett. En god ledelse har rom for ulike syn. Uansett hva som blir utfallet av landsmøtet, skal vi sette partiets beste foran alt annet, sier Bollestad.

Hun er tydelig på at hun selv akter å fortsette som nestleder, selv om partiet skulle følge Hareides råd.

- Men jeg mener det er riktig å forhandle med dagens regjering først. Dersom ikke dette fører fram, vil også jeg snakke med andre, sier hun.

Prosedyre

Stortingets åpning er underlagt helt bestemte regler. Seremonien er beskrevet i Grunnloven, og prosedyrene har røtter tilbake til kongevalget på Eidsvoll i 1814.

For eksempel blir kongen møtt av en gruppe stortingsrepresentanter og fulgt inn til stortingssalen, der han skal lese trontalen - eller regjeringens program for det kommende året.

Siden det ikke skal avholdes drøftelser på Stortinget mens kongen er til stede, blir han også fulgt helt ut på Løvebakken før nasjonalforsamlingen tar trontalen og beretningen om rikets tilstand opp til behandling.

To republikanere

Når kongen, dronningen og kronprinsen med følge ankommer Stortinget, tilsier prosedyren at han skal møtes av en såkalt deputasjon på sju representanter. De sju ble valgt under det konstituerende møtet mandag og var i år fra Hordaland.

Blant de sju som tok imot kongen, var det to kjente republikanere, Arbeiderpartiets Jette Christensen og SV-leder Audun Lysbakken.

- Jeg lar ikke det stå i veien for å gjøre jobben min, sa Christensen til Dagbladet i forkant av åpningen.

Hun fulgte altså ikke det 30-årige eksempelet til Labour-veteranen Dennis Skinner, «Beistet fra Bolsover», som i protest pleier å rope ut republikanske morsomheter i forbindelse med dronningens årlige tale til det britiske parlamentet.

På nynorsk

I tillegg til trontalen ble den såkalte beretningen om rikets tilstand lagt fram i Stortinget tirsdag.

Denne leses alltid på nynorsk, tradisjonelt av regjeringens ferskeste statsråd. I år faller denne æren på landbruksminister Bård Hoksrud fra Frp.

I etterkant fikk han mer enn godkjent i karakter fra forsamlingens nynorskkyndige.

- Jeg har nok ikke lest nynorsk høyt siden skoledagene, men jeg håper det gikk rimelig greit. Selv om jeg er telemarking, er det stort sett bokmål det går i i Grenland, der jeg kommer fra, sier Hoksrud til Dagbladet.

OOOOPS ...: Kong Harald utelot flere avsnitt i sin trontale under åpninga av det 160. Storting. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer