DET NORSKE ETTERFORSKNINGSTEAMET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er French-forsvarets viktigste brikke. Her sitter han under rettsbehandlingen i Ndolo-fengselet i forrige uke. Til venstre sitter Håvard Andre Aalmo, politioverbetjent i Kripos. Til høyre er taktisk etterforskningsleder Are Meisler Storvik. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DET NORSKE ETTERFORSKNINGSTEAMET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er French-forsvarets viktigste brikke. Her sitter han under rettsbehandlingen i Ndolo-fengselet i forrige uke. Til venstre sitter Håvard Andre Aalmo, politioverbetjent i Kripos. Til høyre er taktisk etterforskningsleder Are Meisler Storvik. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Håper at denne mannen får French frikjent

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er drapstiltalte Joshua Frenchs sterkeste kort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er Joshua Frenchs sterke kort når drapssaken mot ham starter tirsdag morgen. Den erfarne legen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt har forberedt en omfattende presentasjon som skal vises i militærretten i Kongos hovedstad Kinshasa.

French er beskyldt for å ha drept cellekamerat Tjostolv Moland. Kongolesiske myndigheter tok ut tiltalen etter at deres analyser angivelig viste spor av sovemedisiner i Molands blod. Det norske teamet som reiste ned for å bistå med etterforskning og obduksjon har ikke gjort noen slike funn.

- Vi tilbyr et helt sentralt bevis: Den norske Kripos-rapporten. Denne presentasjonen vil forklare graden av ulikhet mellom den norske og kongolesiske rapporten, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold. 

- Sakens hjerte Mens den norske obduksjonsrapporten konkluderer med at Moland begikk selvmord, hevder den kongolesiske påtalemyndigheten at funnet av det sedative stoffet benzodiazepin beviser at han ble bedøvet og drept av French.

- Stray-Pedersens presentasjon vil sette retten i stand til å forstå sammenhengen mellom obduksjonsrapportene. Blant annet er det med analysemetode og måten du tester på viktig å få fram, sier han til Dagbladet.

- Så er spørsmålet hvilken effekt det får for utfallet, legger han til.

Forsvaret kommer foreløpig ikke til å kalle inn andre vitner.

- Vi har ikke lagt opp til det. Vi ønsker ikke en bredere bevisførsel enn nødvendig, sier Graasvold.

Oberst Katenda Nkulu, som er aktor i saken, ønsker ikke å kommentere innholdet i rapportene.

- Dette blir gjenstand for debatt i retten. Dette er sakens hjerte. Om jeg fortalte deg noe, ville det vært som om at jeg ga bort våpnene mine. Du får vente og se, sier Nkulu til Dagbladet.

Det er uklart hvilken dag Stray-Pedersen kommer til å holde sin presentasjon.

- Fått ro Etter planen settes retten klokka ni tirsdag morgen. Den ble utsatt i forrige uke på grunn av Frenchs helsetilstand, men Graasvold sier at han nå er klar og ønsker å få det overstått. Han har også fått tilsyn fra to norske og tre kongolesiske leger.

AKTOR: Katenda Nkulu, oberst og aktor i saken mot Joshua French, ønsker ikke å kommentere de rettsmedisinske rapportene.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AKTOR: Katenda Nkulu, oberst og aktor i saken mot Joshua French, ønsker ikke å kommentere de rettsmedisinske rapportene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nå har han fått en ukes tid på å komme til hektene. Han har sovet, spist og fått være i fred. French har vært under et voldsomt press. Nå er vi innstilt på å starte saken. Den er en stor påkjenning å ha hengende over seg, sier Graasvold.

French kommer til å skjermes fra pressen og det blir tatt vurderinger av tilstanden underveis.

- Det kan for eksempel hende at vi ber om å få pauser eller at rettsdagene kortes ned, sier Graasvold.

Han håper at rettsbehandlingen er ferdig i løpet av denne uka. Deretter får dommeren åtte dager på å avsi en dom.

UTSATT: Rettssaken mot Joshua French ble i forrige uke utsatt på grunn av hans helsetilstand. Her står han i rettslokalet i Ndolo-fengselet med advokatene Hans Marius Graasvold og Marie André Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UTSATT: Rettssaken mot Joshua French ble i forrige uke utsatt på grunn av hans helsetilstand. Her står han i rettslokalet i Ndolo-fengselet med advokatene Hans Marius Graasvold og Marie André Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer