Håper at denne mannen får French frikjent

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er drapstiltalte Joshua Frenchs sterkeste kort.

DET NORSKE ETTERFORSKNINGSTEAMET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er French-forsvarets viktigste brikke. Her sitter han under rettsbehandlingen i Ndolo-fengselet i forrige uke. Til venstre sitter Håvard Andre Aalmo, politioverbetjent i Kripos. Til høyre er taktisk etterforskningsleder Are Meisler Storvik. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DET NORSKE ETTERFORSKNINGSTEAMET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er French-forsvarets viktigste brikke. Her sitter han under rettsbehandlingen i Ndolo-fengselet i forrige uke. Til venstre sitter Håvard Andre Aalmo, politioverbetjent i Kripos. Til høyre er taktisk etterforskningsleder Are Meisler Storvik. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA (Dagbladet): Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er Joshua Frenchs sterke kort når drapssaken mot ham starter tirsdag morgen. Den erfarne legen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt har forberedt en omfattende presentasjon som skal vises i militærretten i Kongos hovedstad Kinshasa.

French er beskyldt for å ha drept cellekamerat Tjostolv Moland. Kongolesiske myndigheter tok ut tiltalen etter at deres analyser angivelig viste spor av sovemedisiner i Molands blod. Det norske teamet som reiste ned for å bistå med etterforskning og obduksjon har ikke gjort noen slike funn.

- Vi tilbyr et helt sentralt bevis: Den norske Kripos-rapporten. Denne presentasjonen vil forklare graden av ulikhet mellom den norske og kongolesiske rapporten, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold. 

- Sakens hjerte Mens den norske obduksjonsrapporten konkluderer med at Moland begikk selvmord, hevder den kongolesiske påtalemyndigheten at funnet av det sedative stoffet benzodiazepin beviser at han ble bedøvet og drept av French.

- Stray-Pedersens presentasjon vil sette retten i stand til å forstå sammenhengen mellom obduksjonsrapportene. Blant annet er det med analysemetode og måten du tester på viktig å få fram, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.