I RETTEN:  Den overgrepsdømte lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden (til høyre), og aktor, politiadvokat Lars Rune Ringvik, under straffesaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
I RETTEN: Den overgrepsdømte lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden (til høyre), og aktor, politiadvokat Lars Rune Ringvik, under straffesaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer

- Håper at jentene tar minst mulig skade

Ringebu-læreren etter dommen på ni måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den tidligere læreren håper at de fornærmede tar minst mulig skade av det som har skjedd. Etter dommen i dag ser han fram mot at livet kan normalisere seg igjen for han og familien etter at straffen er sonet, sier advokat Tor Kolden til Dagbladet etter at hans klient tirsdag ble dømt til ni måneders fengsel for seksuell omgang med to elever - jenter på 14 og 15 år.

Kolden var i kontakt med mannen i 30-årene etter at Sør-Gudbrandsdal tingrett landet på en lavere straff enn de 14 månedene aktor la ned påstand om i straffesaken i forrige uke.

Aktor krevde også at læreren, som fikk sparken like før jul etter å ha vært permittert siden saken ble rullet opp i mai i fjor, skulle fratas retten til å være lærer for all framtid.

Ikke evig yrkesforbud Tingretten kom til at fem års karantene fra lærerjobb i barneskolen og ungdomsskolen er nok. Retten går mannen rett til å søke på jobb i videregående skole når han vil. Til slike jobber er det krav om politiattest, men det er opp til arbeidsgiver å vurdere innholdet i attesten.

- Retten kan ikke se at begrunnelsen for rettighetstapet er like treffende med hensyn til å undervise i den videregående skolen. Det dreier seg om elever som er eldre, følelsesmessig mer modne, og med generelt mer erfaring, heter det i dommen.

Ringebu-mannen sa seinest under rettssaken at han gjerne vil fortsette å jobbe i skolen.

- Det er ikke noe han tenkte i dag rett etter dommen, men er opptatt av å komme seg videre, sier forsvareren, som mener retten har gjort en grundig jobb og lagt seg på en domspraksis som er vanlig i slike saker - inklusiv erstatningsbeløpene på 40 000 og 20 000 kroner.

Avgjør over påske Aktor, politiadvokat Lars Rune Ringvik, var ikke kjent med dommen da Dagbladet tok kontakt i ettermiddag.

- Jeg tar rettens slutning til etterretning, og kommer til å studere dommen over påske. Først da blir det tatt stilling til om den blir anket, sier Ringvik.

De to jentenes bistandsadvokat Liv Krukhoug er litt overrasket over at retten begrenset yrkesforbudet som lærer i barneskolen og ungdomsskolen til fem år.

- Ni måneder fengsel var ikke helt uventet. Erstatningsbeløpene hadde vi sett høyere, men kommer ikke til å anke. Det er greit for alle å bli ferdig med denne saken, sier Krukhoug til Dagbladet.