Frp-leder Siv Jensen

- Håper avgiften er historie

Frp-leder Siv Jensen ønsker seg et nytt år med flere reine politiske seire og heller et og annet ordentlig tap.

SYNLIGGJØRING: - Vår jobb som politikere handler ikke bare om å forsøke å kle av andre og snakke om alt vi er mot, men mest om å vise fram hva vi gjør, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SYNLIGGJØRING: - Vår jobb som politikere handler ikke bare om å forsøke å kle av andre og snakke om alt vi er mot, men mest om å vise fram hva vi gjør, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Frp-lederen oppsummerer 2019 for Dagbladet. Samtidig varsler hun et skjerpet Frp og hardere politiske fronter i 2020.

- Etter drøye seks år i regjering; hva er de viktigste gjennomslagene Frp har fått?

- Mye som det er grunn til å være stolte av. Tidenes innstramming i asyl- og innvandringspolitikken. Heftig utbygging av transportsektoren, som savner sidestykke, fjerning av soningskøene, mindre skatter og avgifter for vanlige folk.

Ugjenkjennelig

- Hvilket kompromiss har vært det vanskeligste å godta?

- Som partipolitiker vil jeg jo helst ha fullt gjennomslag for Fremskrittspartiets løsninger. Men jeg mener at ethvert kompromiss som bringer oss et skritt nærmere det vi står for er bedre enn ingen løsning.

- Vi brukte mye energi for å få på plass en enighet om bompenger. Det ga oss et kvantesprang i riktig retning. Vi fikk redusert bompengene i både by og bygd, samtidig som vi styrket kollektivtrafikken, som Frp også er for, sier Siv Jensen.

Frp-lederen tar til orde for tydeligere politiske løsninger.

- På et vis er det nesten bedre å få en skikkelig seier og heller gå på et ordentlig tap, framfor kompromisser som gjør politikken ugjenkjennelig for alle partienes velgere. Det er en bedre og mer fruktbar vei, som vi kommer til å ha mer fokus på framover. Fordi velgerne fortjener å kjenne igjen partiene sine, sier Siv Jensen.

Arveavgiften

- 9. oktober ble du den finansministeren som etter krigen har sittet lengst sammenhengende. Hvilke politiske endringer vil bli stående igjen etter deg som Frp-statsråd?

- Ganske mye, faktisk. Kanskje ikke alt velgerne våkner opp til og sier hurra. Vi har gjort mye for å styrke skattyternes rettssikkerhet. Det betyr ekstremt mye. Alle mennesker blir veldig små i møtet med en stor og mektig skatteetat.

- Vi har gjennomført kraftige forenklinger med digitalisering og mindre tidsbruk på skjemaer, både for enkeltpersoner, selvstendige næringsdrivende og bedriftene. Mitt håp er at arveavgiften er historie. Selv om vi ser at enkelte partier truer med å gjeninnføre det.

Penger på bok

Siv Jensen mener Frp har vist at partiet evner å styre landet.

- Men det er selvsagt alltid en kostnad med å påta seg ansvar. Som innbyggere i Norge skal vi prise oss lykkelige over at det er her vi bor. Noe av det jeg er aller mest fornøyd med etter å ha vært finansminister i seks år er hvor bra det går.

- Vi bruker mer penger på politi, samferdsel og helse, og vi reduserer skatter og avgifter. Samtidig har vi rekordmye penger spart opp. Oljefondet har doblet seg i min tid som finansminister. Arbeidsledigheten er lavest på 10 år.

- Hardere fronter

- Frp fikk 16,4 ved valget i 2013, var nede i 10,6 bare seks måneder før 2017-valget, men endte på 15,2. Nå har dere målinger rundt 10 prosent, hva tror du dere havner på i 2021?

- Du får meg ikke til å si et tall, men jeg mener det er fullt mulig å gjøre et nytt godt stortingsvalg. Senterpartiet vil også komme til å møte virkeligheten, slik de har gjort alle gangene de har vært i regjering.

- Det er ikke mulig for dem å få gjennomslag for alt de later som de er for, spesielt ikke med partiene de vil samarbeide med på venstresiden som kjemper om å øke avgiftene mest mulig, ikke minst for bilistene, sier Siv Jensen.

Og legger til:

- Frontene i debattene framover vil bli hardere. Vår jobb som politikere handler ikke bare om å forsøke å kle av andre og snakke om alt vi er mot, men mest om å vise fram hva vi gjør. Vi vinner først og fremst valg på hva vi selv leverer på og hva vi vil med samfunnet, sier Frp-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer