Maja hetses på nett:

- Håper babyen din dør

Maja (22) får drapstrusler og grov hets på nett fordi hun legger ut bilder fra jaktturer.

FÅR HETS: Martine Simensen blir hetset på nett når hun deler bilder fra jakta på sosiale medier. Video: Martine Simensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maja Odden elsker å gå på jakt, og har dyrket hobbyen sin siden hun tok jegerprøven som 12-åring. Hun er også veldig aktiv på Instagram, og følges nå av drøyt 93 000 brukere som klikker seg inn på bildene hun deler.

<strong>HETSET:</strong> Etter at Maja Odden (22) la ut dette bildet på sin Instagram-side, kom det mange svært krenkende tilbakemeldinger. Meldingene på bildet har Odden selv klippet inn for å illustrere hatet. Foto: Privat.
HETSET: Etter at Maja Odden (22) la ut dette bildet på sin Instagram-side, kom det mange svært krenkende tilbakemeldinger. Meldingene på bildet har Odden selv klippet inn for å illustrere hatet. Foto: Privat. Vis mer

Ble utskjelt og fikk drapstrusler

Da Maja la ut bildet på Instagram som viste at hun var høygravid, eksploderte det imidlertid i kommentarfeltet.

- Det har alltid vært en del kommentarer, men det ble ganske ekstremt da jeg ble gravid. Flere kunne ikke skjønne at jeg som var gravid skulle fly rundt å drepe dyr. Det førte til at jeg fikk flere videoer og e-poster hvor folk fortalte at de skulle drepe meg eller at de håpet at babyen skulle dø, sier Maja Odden (22) til Dagbladet.

«Du skal dø!», «skam deg!» og «Håper du råtner i helvete din dobbeltmoralske drittsekk!», var noe av det folk skrev til henne.

Hun forteller at selv om hun ikke tar alle innleggene like alvorlig, går det en grense for hva hun kan tolerere.

Truet ufødt barn

- Når det ikke bare går utover meg lenger, men at de faktisk ønsker sønnen min død, da har de krysset en grense. Jeg kan takle mange kommentarer om meg selv, men når de sier de vil drepe et lite uskyldig barn, synes jeg det går altfor langt, sier Odden.

De fleste kommentarene om at hun eller sønnen skal drepes, kommer fra Instagram-brukere med konto i USA, ifølge henne.

- Det skal litt til for at de reiser til Norge for å gjøre alvor av truslene sine, men det er likevel ikke greit at de framsetter slike trusler. Det er få nordmenn som kommer med slike kommentarer, men jeg måtte anmelde en for et par år siden som truet med å drepe hunden min. Det synes jeg ikke var greit, sier hun.

Hun har fått en sønn etter gravidbildene, og er fortsatt en svært aktiv jeger - også på sosiale medier.

<strong>PÅ TUR:</strong> Maja jakter på hjort, elg og rådyr. Bildet er fra en jakttur i Spania. Foto: Privat.
PÅ TUR: Maja jakter på hjort, elg og rådyr. Bildet er fra en jakttur i Spania. Foto: Privat. Vis mer

- Blir kalt «morder»

Dagbladet skrev i helga om jegeren Martine Simensen (20), som forteller at det har dukket opp svært negative kommentarer under bilder hun har publisert, hvor hun poserer med dyr hun har felt.

Hun sier hun både blir kalt «morder» og beskyldt for å være en dårlig mor.

Simensen forteller at de fleste som har fått seg til å etterlate negative kommentarer under bildene hennes, har flere ting til felles.

- Det er som oftest kvinner, gjerne mødre i 30- og 40-åra og eldre damer, som reagerer. De er helt ukjente for meg, og de kommer stort sett fra utenfor bygda, sier Simensen til Dagbladet, som får støtte av Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vurderte å stenge kontoen

Da gravidbildet til Maja Odden ble lagt ut, reagerte også kjæresten hennes ganske sterkt på kommentarene, og de vurderte om de skulle stenge Instagram-kontoen til det hele hadde roet seg.

- Men vi ble enige om at disse kommentarene ikke skulle stoppe meg fra å spre gleden ved det å gå på jakt. Jeg gjør jo dette fordi jeg elsker å jakte og er veldig glad i naturen.

- Tenker du deg ekstra godt om nå før du publiserer et bilde?

- Jeg begrenser meg kanskje litt mer enn før dette skjedde. Jeg prøver å ikke legge ut bilder med for mye blod eller bilder som jeg vet kan provosere noen, sier Maja.

<strong>STOLT JEGER:</strong> Hun begynte å jakte da hun var 12 år, og går nå softe hun kan ut for å jakte. Etter at hun begynte med instagramkontoen sin, registrer hun at det blir stadig flere kvinner som interesserer seg for jakt. Foto: Privat.
STOLT JEGER: Hun begynte å jakte da hun var 12 år, og går nå softe hun kan ut for å jakte. Etter at hun begynte med instagramkontoen sin, registrer hun at det blir stadig flere kvinner som interesserer seg for jakt. Foto: Privat. Vis mer

Hun tror at mange av kommentarene kommer fordi hun er en kvinnelig jeger.

- Det er mange som sitter med et gammeldags syn og mener at menn skal jakte, mens kvinner skal være hjemme å ta seg av barn og rydde i huset. Men vi er i 2020, tross alt, og det er flere og flere jenter som jakter, sier Odden til Dagbladet.

Hun har også fått mye støtte etter at hatmeldingene strømmet på. I kommentarfeltet skriver de følgende:

- De kommentarene er en skam for menneskeheten 😢 På vegne av alle oss andre, Beklager 🤗

- Det er synd at noen hater så sterkt. Det er flaut å lese slike kommentarer.

- Det gjør godt å lese støtten fra dem som besøker Instagram-siden min. Tross alt så elsker jeg det å gå på jakt, og det er det jeg vil formidle.

- God samvittighet

Maja Odden mener det er naturlig å høste av naturen, og framholder at de dyrene hun jakter på har hatt et fritt og godt liv i naturen.

- Jeg har god samvittighet når jeg spiser kjøtt som er selvskutt. Det er selvfølgelig trist når man skyter dyra, men slik er naturen. Den dagen jeg slutter å synes synd på dyra, da slutter jeg å jakte, sier hun.

- Jeg er veldig interessert i at dyrene skal ha det bra mens de lever, og jeg har stor respekt for dyrene, sier Maja Odden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer