Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper BBC-press kan hjelpe Frode Berg

- Når en tung internasjonal aktør som BBC setter søkelys på saken, betyr det at man også internasjonalt følger med, sier Berg-venn.

INTERNASJONALT SØKELYS: Frode Bergs venner og støttespiller håper at BBC-reportasjen om Frode Berg kan presse norske og russiske myndigheter til å finne en løsning som bringer Berg hjem. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
INTERNASJONALT SØKELYS: Frode Bergs venner og støttespiller håper at BBC-reportasjen om Frode Berg kan presse norske og russiske myndigheter til å finne en løsning som bringer Berg hjem. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun tar begge hendene raskt til ansiktet for å skjule de blanke øynene. Dattera legger hånda si på ryggen til mora, og stryker henne ømt.

- Samme dagen som han ble borte, merket jeg at noe var galt, sier stemmen.

Det er slik BBC introduserte Anita Berg, kona til spionasjedømte Frode Berg (63), til sine seere onsdag.

I en seks minutter og tolv sekunder lang TV-reportasje har den britiske rikskringkasteren rettet søkelyset mot «spionbyen» Kirkenes og saken mot den pensjonerte grenseinspektøren Berg.

Nå håper Frode Bergs advokater, støttespillere og venner at den internasjonale oppmerksomheten kan legge ytterligere press på både norske og russiske myndigheter for å finne en diplomatisk løsning på saken, og dermed få brakt Berg hjem igjen til Kirkenes og familien.

- VIL DU BENÅDE HAM?: Statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin møttes i St. Petersburg i dag, foran et blitzregn fra et frammøtt pressekorps. Frode Berg ble et tema. - Så lenge det ikke foreligger dom, kan jeg ikke foregripe. Jeg kan kun benåde en mann som er dømt, sier Putin. Video: Jesper N. Finsveen / Dagbladet Vis mer

Internasjonalt søkelys

- All oppmerksomhet om saken, er bra. Vi håper det legger enda mer press på norske myndigheter i forhandlingene vi vet foregår, sier Øystein Hansen, leder for Frode Bergs støttegruppe i Kirkenes.

UD har tidligere bekreftet at de har kontakt med russiske myndigheter om Frode Berg, men har ikke villet kommentere hvorvidt det foregår forhandlinger.

Hansen får støtte av journalist og forfatter Trine Hamran, vennen Frode Berg betrodde seg til med hemmeligheten om at han gjorde oppdrag for E-tjenesten.

- Når en tung internasjonal aktør som BBC setter søkelys på saken, betyr det at man også internasjonalt følger med, sier Hamran.

Både Hansen og Hamran ble kontaktet av BBC i forbindelse med reportasjearbeidet. Det samme ble Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes.

Han synes det er vanskelig å spekulere på hva omtalen kan ha å si for Berg-saken, men håper også at det legger press på myndighetene.

- Jeg håper dette innebærer at norske og russiske myndigheter forstår alvoret, og anstrenger seg ekstra for å få dette avklart, sier Risnes.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer

«Desperat situasjon»

BBC-intervjuet er det første kona Anita Berg har gjort siden mannen ble spionasjedømt i Moskva byrett 16. april. At det nettopp var BBC som tok kontakt, var en del av grunnen til at hun valgte å gjøre intervjuet, ifølge advokat Risnes.

- Familien er i en desperat situasjon og aner ikke hva som skal til for å få Frode hjem. De appellerer til alle de som kan gjøre noe, om å gjøre det de kan, og håper at internasjonal oppmerksomhet kan bidra, sier han.

I tillegg til å legge press på norske myndigheter, var det også én annen ting som var viktig for Hamran da hun valgte å stille opp for BBC.

- Det var å minne om at vi som er venner og støttespillere av Frode, ikke har glemt ham, og at vi hele tida vurderer om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe ham. Å fortelle om dette, er én ting vi kan gjøre, sier hun.

Vanskelig balansegang

Både Hansen i støttegruppa og Hamran har vært usikre på hvor høylytte de bør være mens norske myndigheters kontakt med russiske myndigheter er pågående.

- Jeg balanserer mellom å tenke at det bør være ekstra press på myndighetene og at det er lurt å sitte stille og avvente, for å se hva de får til, sier Hamran.

Hun tror at norske myndigheter «mangler de rette verktøyene» i kontakten med russerne.

- Hadde de hatt det, ville han ha vært hjemme, sier Hamran.

- Hvilke verktøy er det de mangler?

- Det er det som er så vanskelig å si, fordi det ikke er noen åpenhet om saken, men vi har jo for eksempel ingen russisk spion å bytte mot Frode.

- Døra på gløtt

Da Berg ble kjent skyldig i spionasje, ble han dømt til 14 års fengsel i en såkalt «streng fangekoloni», men dit er han ennå ikke blitt sendt.

Helt siden han ble pågrepet 5. desember 2017, har han sittet i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

- Vi opplever det som et tegn på at døra står åpen, sier advokat Risnes.

Hvor lenge han vil sitte i Lefortovo, er uvisst, men Berg har det etter forholdene bra, ifølge Risnes.

- Han sliter med å forstå hva som skjer, og hadde håpet at når rettssaken var over, så ville han snart få positive nyheter. Det har så langt ikke kommet. Beskjeden fra oss advokater er at en rask løsning bare kan komme gjennom en avtale, og det er fortsatt der håpet må ligge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!