Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper de følger hjertet og sier nei til å selge Norge bit for bit

Senterparti-leder er redd Venstre og KrF ikke sier nei til salg av Norge.

- ER REDD:  - Jeg er redd for at Venstre og KrF er så opptatt av samarbeidsklimaet med regjeringen at hverdagspolitikken overstyrer det langsiktige, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.  Foto: Jacques Hvistendahl
- ER REDD: - Jeg er redd for at Venstre og KrF er så opptatt av samarbeidsklimaet med regjeringen at hverdagspolitikken overstyrer det langsiktige, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen ønsker at staten selger seg helt eller delvis ut av selskaper som Flytoget, Ambita, Baneservice, SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso).

I tillegg ønsker de å redusere eierskapet ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

Forslaget har blitt kraftig kritisert av blant annet reklameguru Ingebrigt Steen Jensen, som har foreslått å mobilisere mot regjeringens planer gjennom en relansering av slagordet NEI TIL SALG AV NORGE.

- Jeg er redd Stortinget skal behandle eierskapsmeldinga den 5. februar, men for å få gjennomslag for forslaget trenger de støtte fra Venstre og Krf.

Dagbladet har i kveld vært i kontakt med både KrF og Venstre, men ingen av partiene ønsker å flagge synspunkt nå.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet at han er nervøs med tanke på hvilken beslutning disse partiene vil komme fram til.

SIER NEI: Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen er kritisk til regjeringens forslag om salg av statlige selskaper. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SIER NEI: Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen er kritisk til regjeringens forslag om salg av statlige selskaper. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg er redd for at Venstre og KrF er så opptatt av samarbeidsklimaet med regjeringen at hverdagspolitikken overstyrer det langsiktige, sier han.

- Selge Norge bit for bit - Men jeg tror at hvis KrF følger sitt hjerte og gjør det de mener er best, så er de helt enige med Senterpartiet i at vi ikke skal selge Norge bit for bit, sier han og fortsetter:

- Og hvis Venstre er bevisst sin historie - som arkitektene for et nasjonalt eierskap på starten av 1900-tallet - vil de se at det er klok politikk å både sikre våre naturressurser, samt et statlig eierskap der vi kan fortsette å bygge nasjonale selskaper. Jeg håper de ser hva dette handler om, at dette kan bidra til å avgjøre om vi eier vår egen jord og skog, våre naturressurser om 50 år, eller om den eies av for eksempel kinesiske interesser.

- Hvor viktige er standpunktene til Venstre og KrF i denne saken?

- De er ekstremt viktige. Det er de som utgjør flertall eller mindretall i saken, og jeg tror beslutninger her vil bli vanskelig å reversere, om man først åpner opp for et slikt salg, sier Slagsvold Vedum.

- Tar fullstendig av Ingebrigt Steen-Jensen sier til Dagbladet at han har opplevd et stort engasjement rundt spontanbevegelsen som startet etter at han skrev innlegget «Nei til salg av Norge».

- Det virker som det tar helt fullstendig av her nå. Det er opprettet en facebookside, den har fått 11.000 medlemmer på en dag. Nesten alle norske medier har ringt meg i dag. Det er et kjør jeg ikke har opplevd maken til. Dette har truffet ett eller annet i folket, sa Steen Jensen til Dagbladet tidligere i dag.

I skrivende stund er det 15 000 personer som liker Facebook-sida.

- Ikke et godt slagord En av de som har tatt til orde mot Steen Jensen på Facebook er historiker og forfatter Jon Hustad.

SELGES: Flytoget A/S eies 100 prosent av staten. Regjeringen går inn for å selge selskapet helt eller delvis. De omstridte salgsplanene blir behandlet i Stortinget 5. februar. Næringskomiteen leverer sin innstilling 29. januar. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
SELGES: Flytoget A/S eies 100 prosent av staten. Regjeringen går inn for å selge selskapet helt eller delvis. De omstridte salgsplanene blir behandlet i Stortinget 5. februar. Næringskomiteen leverer sin innstilling 29. januar. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Ingebrigt Steen-Jensen er jeg skeptisk til 24 timer i døgnet. Han kan ikke svare for seg. Han er en stor, tom tønne, sier Jon Hustad til Dagbladet.

- «Nei til salg av Norge» er ikke noe godt slagord. Ta Flytoget; for 20 år siden hadde vi ikke Flytoget, var Norge mindre Norge da? En rekke av disse selskapene finnes det ikke noe norsk ved. Hva er særnorsk med et eiendomsselskap? Hva er det ved disse selskapene som gjør at vi blir mindre Norge hvis de eies av andre?, spør Hustad.