Håper de har identifisert alle nordmennene mandag

Jobber for å få svar etter terrorangrepet i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALGER (Dagbladet): Siden søndag har de sju personene i det norske id-teamet - teknikere, tannleger og rettsmedisinere - jobbet med å finne identiteten til de fem nordmennene som har vært savnet etter terrorangrepet i In Amenas i Algerie.

Det har vært en utfordrende oppgave, og teamet har jobbet fra tidlig morgen til kveld med å finne de savnede nordmennene.

- Det er alltid krevende med slikt id-arbeid, men de omkomne har blitt tatt godt vare på, så de ytre rammene har vært optimale fra Algerie sin side. Vi har hatt gode arbeidsforhold og vi håper å ha id-ene til alle nordmennene i løpet av kort tid, sier nestleder i id-gruppa, Håvard Andre Aalmo (40) til Dagbladet i Alger.

Fredag ble det bekreftet at tre av nordmennene ble drept i angrepet. Da bekreftet Statoil at Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35) og Hans M. Bjone (55) ble drept i angrepet.

De to nordmennene Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56) er fortsatt savnet.

Samarbeider med britene Det norske id-teamet har jobbet tett sammen med de tekniske teamene til Storbritannia og Japan.

- På grunn av omstendighetene var vi plutselig på samme sted. Vi jobbet derfor sammen om å få tillatelser og tilgang til kroppene, med hjelp fra UD og andre. Først ville Algerie gjøre alt arbeidet sjøl, men de åpnet etter hvert opp for oss sånn at vi kunne bli med i arbeidet.

- Når alle tillatelser var på plass, har arbeidet gått veldig greit, forteller Aalmo.

Alle de døde fra terrorangrepet ble sendt i fly fra In Amenas til et bårehus på en av hovedstadens største gravplasser.

- Bårehuset har god kapasitet, sånn at vi har fått arbeidsrom til undersøkelsene som vi har gjennomført de siste dagene, sier Aalmo, og fortsetter:

- Algerierne har vært veldig hjelpsomme og profesjonelle. De var litt skeptiske i starten, kanskje forde de var redde for at vi skulle ta over arbeidet. Men når tilliten var opprettet, har vi fått full støtte av lokale myndigheter. 

Nordmenn i ledelsen Id-teamet fra Norge har jobbet sammen med teknikerne til Japan og Storbritannia, med de norske og britiske id-folkene i ledelsen. Algeriske rettsmedisinere står for DNA-prøvene av de omkomne.

-Norge var det eneste landet som hadde med eget team med både tannleger, rettsmedisinere og teknikere. Japan hadde med seg fingeravtrykk-eksperter og engelskmennene hadde med seg teknikere. Derfor har våre tannleger gjort en veldig god jobb for alle land, sier Aalmo.

Skryt fra Japan Han forteller at de norske id-medarbeiderne har bidratt til at tre briter, to japanere og to fra Malaysia ble identifisert. En japansk minister har skrytt av det norske id-teamets innsats på landets tv.

- Vi har vært på tilbudssida hele tida og jobbet på tvers av nasjonaliteter. Det har ikke vært noen forskjell på norske og utenlandske borgere. At japansk tv har nevnt at våre tannleger har jobbet bra, er alltid hyggelig, sier Aalmo.

Han håper at arbeidet med å identifisere de døde er ferdig mandag.
Utstyrshjelp fra andre Da det norske id-teamet ankom Algerie, var de uten den største utstyrskassen. Den var for stor, og måtte sendes med cargo. Da var det godt å ha britene og japanerne på plass, sånn at de kunne låne utstyr av dem inntil utstyret kom til rette i hovedstaden Alger.

-Så vi er veldig takknemlige, både i forhold til algerierne, britene og japanerne. Vi har hatt nytte av hverandres utstyr, sier nestlederen og fortsetter:

- Vi har benyttet oss av portabelt røntgenutstyr, og sammenholdt funnene med informasjonen om de savnede, som vi hadde med oss fra Norge. Røntgenbildene har vi hatt på Ipad, sånn at vi har kunnet sammenligne direkte.

Hjem til Norge Det er enda ikke klart når og hvordan de fem savnede nordmennene vil bli sendt hjem. Nordmennene vil bli obdusert når de er tilbake i Norge.

Andre Kripos-etterforskere er også i Algerie. De gjennomfører avhør av overlevende og forsøker å skaffe seg et bilde av hva som faktisk skjedde på In Amenas. Også her samarbeider nordmennene med britene

SAVNET: Disse fem nordmennene er savnet eller drept i terrorangrepet: Øverst, f.v.: Hans M. Bjone (55) og Tore Bech (58)
Midten: Thomas Snekkevik (35) og Victor Sneberg (56) (savnet)
Nederst: Alf Vik (43) (savnet)
Foto: Statoil / privat / Tor Ivar Martin Vik
SAVNET: Disse fem nordmennene er savnet eller drept i terrorangrepet: Øverst, f.v.: Hans M. Bjone (55) og Tore Bech (58) Midten: Thomas Snekkevik (35) og Victor Sneberg (56) (savnet) Nederst: Alf Vik (43) (savnet) Foto: Statoil / privat / Tor Ivar Martin Vik Vis mer