- Håper de har tatt rett mann

For ett år siden ble legen Egil Tynæs drept i Afghanistan. Nå er en politisjef mistenkt og arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politisjefen for Quadis-distriktet i det nordvestlige Afghanistan er arrestert, mistenkt for å være innblandet i drapet på den norske legen Egil Tynæs og fire andre ansatte i Leger Uten Grenser.

Drapene skjedde 2. juni i fjor, og forrige uke, nesten nøyaktig et år etter ugjerningene, ble politisjefen arrestert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tynæs ble drept på oppdragets siste dag. Han reiste sammen med belgiske Helen de Beir, nederlandske Willem Kwint, tolken Fasil Ahmad og sjåføren Besmillah, da bilen de satt i ble truffet av granater og gjennomboret av automatild i attentatet.

Det var det største tapet den internasjonale hjelpeorganisasjonen hadde opplevd de 24 sammenhengende årene de har arbeidet i landet, og førte til at organisasjonen trakk seg ut.

Leger Uten Grenser begrunnet uttrekningen med den dårlige sikkerhetssituasjonen og lokale myndigheters manglende evne til å iverksette en troverdig etterforskning av drapene.

Men nå mener myndighetene at de har fått et gjennombrudd i etterforskningen.

- Politisjefen i Quadis er mistenkt for drapene på organisasjonens arbeidere. Han er arrestert og blir nå avhørt. Arrestasjonen er beordret av innenriksdepartementet, sier departementets talsperson Lutfullah Mashal til Reuters.

Verken norsk politi eller UD er informert om sakens utvikling.

DREPT: Legen og hjelpearbeideren Egil Tynæs ble drept under oppdrag i Afghanistan 2. juni i fjor. Blomster og lys var satt frem på Bergen legevakt for å minnes kollegen i tiden etter drapet. Foto: Scanpix
DREPT: Legen og hjelpearbeideren Egil Tynæs ble drept under oppdrag i Afghanistan 2. juni i fjor. Blomster og lys var satt frem på Bergen legevakt for å minnes kollegen i tiden etter drapet. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har ikke fått melding om dette, og kjenner ikke til detaljene, sier avsnittsleder Helge Tangen ved Kripos\' Interpool-kontor i Oslo til Dagbladet.no.

Han sier Kripos ville fått melding via sin sambandsmann i Afghanistan eller Utenriksdepartementet hvis afghanske myndigheter har henvendt seg til Norge om saken.

Leger Uten Grenser i Norge har hatt et tøft år etter drapene.

- Vi får håpe at dette stemmer, og at de har tatt rett person. Vi er bare opptatt av at afghanske myndigheter sørger for at de som har stått bak blir tatt og stilles for en rettferdig rett, sier informasjonsmedarbeider Lars Schwed Nygård i Leger Uten Grenser til Dagbladet.no.

- For oss er denne nyheten svært spesiell, da vi nettopp har markert årsdagen for drapet. Det har vært et vanskelig år for oss, spesielt her i Norge. Vi mistet en nær venn og kollega, og han har etterlatt seg et tomrom. Og drapene førte også til at vi valgte å  trekke oss ut av Afghanistan, sier han.

HÅPER: Tynæs var sammen med fire andre fra Leger Uten Grenser da bilen de satt i ble angrepet med automatild og granater. Nå håper organisasjonen at riktig mann er tatt.