- Håper de streiker til vi er ferdig med muntlig!

Elevene på Lambertseter fortviler ikke over streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Elevene på Lambertseter videregående skole i Oslo mener de har hatt spesielt uflaks når det kommer til streiken. Skolen klarer nemlig å avholde eksamen selv om lærerne er tatt ut i streik.

- Det er dårlig, når de først skal streike så kunne vi i det minste sluppet eksamen. Håper de streiker til vi har muntlig eksamen i alle fall, slik at vi slipper den, sier Marianne (18) Lene (18) og Camilla (19) til Dagbladet.no.

Men selv om de ikke slipper eksamen, har de en viss forståelse for at lærerne streiker. - Vi har byttet kontaktlærer sju eller åtte ganger fordi det har vært lærere som har sluttet eller blitt sykemeldt og slike ting. Det går ut over undervisningen, og det er helt håpløst når en lærer som ikke kan navnet ditt skal sette karakter på deg. Hvis de hadde fått litt mer i lønn, så hadde det kanskje ikke vært slik, sier Lene. 

Det er ikke umulig at de tre jentene får det som de vil. Fortsatt har det ikke vært noen kontakt mellom de streikende partene, og det er ingenting som tyder på at en rask løsning er på trappene.

- Får se når det begynner å svi

- Vi får se hvor lang tid det tar før det begynner å svi. Foreløpig har vi ikke hørt noe, sier forhandlingsleder i Unio og leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener Unio ikke hadde noe annet valg enn å gå til streik.

- Vi ville aldri fått ja på uravstemningen fra medlemmene våre på det tilbudet vi fikk fra KS, mener hun.

- Håper de streiker til vi er ferdig med muntlig!

Opinionen har ikke vært like samstemmig i at streiken er berettiget. Kritikken har kommet også fra fagforeningskretser.

Leder i LO-forbundet Fellesorganisasjonen kalte de streikende lærerne usolidariske i et intervju med Dagens Næringsliv i dag.

Reese er forbundsleder for 23.000 sosionomer, vernepleiere og barnevernspedagoger, og mener lærerne må finne seg i å få mindre lønnsvekst, fordi de tjener 40.000 kroner mer i året enn Fellesorganisasjonens medlemmer med like lang utdanning som lærerne.

- Jeg synes det var dumt sagt. Man kommenterer ikke andres oppgjør. Er man enig så er man støttende, og er man uenig så holder man kjeft. Det er det som er kutyme fagforeningene i mellom, mener hun.

Mister kolleger til det private

Lærerene Jorunn Bye og Vigdis Thoengen fra Lambertseter videregående skole er blant de 8000 som er tatt ut i streik.

Begge har sju års universitetsutdannelse. Med fjorten års ansiennitet røper Thoengen at hun har en årslønn på ca. 390 000 kroner.

- Vi opplever stadig at flinke lærere forsvinner over til det private. Nylig mistet vi en kollega som akkurat hadde fullført hovedfaget i fysikk. Hos oss hadde han en årslønn på 320 000 kroner. Ved å bytte jobb til det privat får han nå 390 000 kroner, selv om han foreløpig jobber som trainee, forteller Jorunn Bye.

LAMBERTSETER:  Camilla Melbye (18), Lene Sleperud (19) og Marianne Mikkelsen synes godt de kunne sluppet eksamen - når det først er streik. Foto: Arnhild Aass Kristiansen/ Dagbladet.no
LAMBERTSETER: Camilla Melbye (18), Lene Sleperud (19) og Marianne Mikkelsen synes godt de kunne sluppet eksamen - når det først er streik. Foto: Arnhild Aass Kristiansen/ Dagbladet.no Vis mer

- Noen spør oss hvorfor vi ikke bare bytter jobb, men det er jo ikke noen god løsning å la all kvalifisert arbeidskraft forsvinne fra det offentlige.

- Vi genererer ikke penger for staten på kort sikt. Men samfunnet forventer kunnskapsrike lærere, og de forventer flinke sykepleiere og førskolelærere. Det vi ser nå er at flinke folk forsvinner over til det private hvor de tjener mye bedre. Kvalitet koster, og hvis ikke kommunene ser det så kommer det til å gå ut over de offentlige tjenestene, mener de to.

STREIKEVILLIGE: Lærerene Vigdis Thoengen (venstre) og Jorunn Bye. Her sammen med forhandlingsleder i Unio og leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland (midten).