Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper denne kan revolusjonere den norske oppdrettsbransjen

- Det er en milepæl, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

HAVBASERT: Salmar stikker av med de første av åtte utviklingstillatelser med konseptet om en havgående merd som skal muliggjøre produksjon av oppdrettslaks lenger ut til havs. Foto: Salmar.
HAVBASERT: Salmar stikker av med de første av åtte utviklingstillatelser med konseptet om en havgående merd som skal muliggjøre produksjon av oppdrettslaks lenger ut til havs. Foto: Salmar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salmar-eide Ocean Farming stikker av med de første åtte av regjeringens såkalte utviklingskonsesjoner innen oppdrettsnæringa.

- Det er en milepæl, og en oppfølging av forskningstillatelsene vi har hatt til nå, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Dagbladet.

Næringa har i årevis slitt med store problemer med sykdom, lakselus og rømming. Spesielt de to siste er en stor trussel for den norske villaksstammen, og opprinnelsen til en av de største miljøkonfliktene i Norge i dag.

LES OGSÅ: Fangstene stuper i «verdens beste lakseelv» - nå frykter de Sandbergs vekstplan

Havgående merd Regjeringen har mål om at norsk oppdrett skal femdobles innen 2050, men ikke betingelsesløst. Den nye fiskeriministeren har vært tydelig på at næringa må overvinne problemene sine før han vil tillate vekst.

Et av grepene, er disse nye utviklingskonsesjonene. De stiller som krav at søkeren kommer opp med helt ny teknologi før de får nye tillatelser.

Salmars konsept er en helt ny type merd som kan brukes mye lenger ut på havet - og som man håper vil minke faren for at forurensing, lus og rømning gjør skade på fjordene.

På sine nettsider, beskriver selskapet konseptet som en ny teknisk løsning som er basert på «det beste fra norsk industri innen fiskeoppdrett og offshore oljeteknologi».

Selve løsningen er ifølge selskpet et «slakkforankret nedsenkbart anlegg med fast struktur som flyter stabilt i havnære områder med dyp på 100 til 200 meter, hvor de aquabiologiske forhold er optimale for oppdrett på fiskens premisser»

Formålet med havmerden er at den skal kunne tas i bruk på nye og mer eksponerte lokaliteter.

«Ocean Farming har ved å bruke velprøvde designprinsipper fra oljenæringen, kombinert med inngående kunnskap om havbruk, utviklet en helt ny type akvakulturanlegg som etter Fiskeridirektoratets vurdering representerer betydelig innovasjon», skriver Fiskeridirektoratet om prosjektet, som selskapet selv investerer 690 millioner kroner i.

Sju andre søkere Flere andre selskaper har også levert søknad om utviklingstillatelser. Blant annet foreslår selskapet Nordlaks konseptet Havfarm, mens AkvaDesign foreslår en type lukkede merder til sjøs, skriver NRK.

- Det ligger sju andre selskaper med søknader inn til Fiskeridirektoratet, som hver for seg er interessante. Når du da i tillegg får fri etablering på land av smoltanlegg og ser dette i sammenheng med de nye produksjonsområdene (regjeringen har foreslått å dele inn kysten i regioner med et trafikklyssystem som bestemmes av mengden lakselus, journ.anm), har jeg veldig stor tro på dette, sier Sandberg.

Optimistisk Han har tidligere sagt til Dagbladet at han tror trusselen med lakselus og rømning i oppdrettsnæringa kan være historie om to til tre år, og har stor tro på at næringa selv tar ansvar for å rydde opp.

For å stimulere selskaper til å søke, deles utviklingskonsesjonene ut gratis til å begynne med. Siden - hvis selskapene lykkes med prosjektet - får de tilbud om å kjøpe konsesjonene for 10 millioner kroner stykket.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media